Кабинетът "Борисов" 3 навърши 100 дни

БГНЕС
Първите сто дни на кабинета "Борисов" от третия му мандат са вече факт.
 
Третият кабинет Бойко Борисов, този път в коалиция с "Обединени патриоти", встъпи във власт с обещание:

Ще положим всички усилия, старание, мъдрост, да стане по-добре в България и да избегнеме хаоса, каза премиерът на 4-ти май, а 100 дни по-късно вече изпълнява управленска програма с хоризонт 2021 година.

Документът е без заглавие, но с обща цел на коалиционното управление – доходи, сигурност, икономически прогрес, прозрачност. Вече са факт първите стъпки – увеличените заплати на учителите с 15 процента. Те ще нараснат от 1-ви септември, а в края на мандата трябва да са удвоени. Вдигната беше и минималната пенсия на 180 лева, а от 1-ви октомври тя ще е 200 лева. Правителството отчете и 2 милиарда лева повече събрани в бюджета.

Във външната политика Борисов демонстрира активност. Първо, посети Франция, после, Германия, след това – Италия. Имаше и балканска  обиколка – Турция и среща с президента Ердоган. После Гърция и разговори в тристранен формат с Алексис Ципрас и сръбския президент Александър Вучич. Последно премиерът беше в Македония, където със Зоран Заев подписа Договора за добросъседство, а водеща е идеята България в рамките на Българското европредседателство да даде европерспектива на страните от Западните Балкани.

НДК все още е проблем пред правителството. Заради обвинения за  злоупотреба с парите за ремонт на сградата директорът Мирослав Боршош първо беше уволнен от министър Павлова, ден по-късно възстановен от премиера Борисов, а накрая сам подаде оставка.

Казусът "Калиакра" е последният засега, който се решава с премиерската намеса:

Залив след залив. Среща с хората. Бостан по бостан, ако трябва. Как да го защитим? Как да стане?.

  
Борисов лично пое ангажимнет да реши и проблема с фалиралото предприятие "Полимери" и отилизацията на трихлоретана:

Това предприятие е било уникално по своята същност и всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедеси" и "Майбах" и ни дават оценка, но и продължаваме да плащаме.
  

Още в началото на мандата на третия му кабинет, той се раздели с назначения зам.-министър Павел Тенев заради снимка в миналото с нацистки поздрав. Ден оцеля на поста зам.-министърът на здравеопазването Стоил Апостолов. След телевизионен репортаж за нередности Борисов го освободи.

До момента опозицията не е искала вот на недоверие на правителството.
Още от категорията

Йотова призова Заев за по-скорошно ратифициране на Договора за добросъседство

Договорът за добросъседство между България и Македония да бъде ратифициран час по-скоро от парламентите на двете страни, e призовала вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в Скопие с македонския премиер Зоран Заев .  Договорът за добросъседство е обнадеждил Македония да намери решение с Гърция на проблема с името , е посочил Заев...

обновено на 15.12.17 в 14:58

Р. Ердоган: Започваме инициативи в ООН за анулиране на решението на САЩ за Йерусалим

Турция ще предприеме действия в рамките на ООН срещу решението на Съединените щати да признаят Йерусалим за столица на Израел. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеосъобщение пред събрало се множество в град Коня, разположен на централното Анадолско плато. Анкара първо ще опита да търси анулиране на решението в рамките на Съвета..

публикувано на 15.12.17 в 14:33

Цветанов: Да казваш, че ще наложиш вето по нещо, което още не е прието, е несериозно

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов определи като "несериозно" намерението на президента Румен Радев да наложи вето и на приемания в момента на второ четене антикорупционен закон. Цветанов заяви: Да се изказваш, че ще наложиш вето, по нещо, което още не е прието – смятам, че това е абсолютно несериозно. Ние сме..

публикувано на 15.12.17 в 14:12

Зелена светлина за втора фаза по преговорите за Брекзит даде Европейският съвет

Европейският съвет даде зелена светлина за втора фаза по преговорите за Брекзит.  Лидерите на страните-членки приеха заключението на Европейската комисия, че може да се премине към търговските преговори по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Очаквайте подробности!

публикувано на 15.12.17 в 13:52
Томислав Дончев

Томислав Дончев: До края на 2018-а институциите ще могат да си кореспондират само по електронен път

До края на 2018 година ще стане възможно кореспонденцията между институциите да става само по електронен път. Това обяви на парламентарния контрол заместник-министър председателят Томислав Дончев : За да имаме истинско електронно управление, трябва да прекратим практиката гражданите да носят документи в администрацията – тази информация е налична в..

публикувано на 15.12.17 в 13:22
 Ангел Попов

Цацаров: Заместник- министърът на транспорта Ангел Попов ще бъде обвинен в измама

След няколкомесечно разследване, прокуратурата повдигна обвинение за измама на заместник - транспортния  министър Ангел Попов, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров: Измамата касае негова дейност преди да стане заместник-министър. Измамата касае паричната сума от 8 000 хиляди евро, която е била предложена, поискана и взета от негови колеги..

публикувано на 15.12.17 в 13:16
Николай Нанков

Николай Нанков: За най-бедните и уязвими социални групи ще има и водни помощи

Държавата ще помогне на най-бедните, които не могат да си плащат по-висока цена на водата. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков   преди решението на КЕВР за поскъпване на водата, което се очаква по-късно в петък:  Те ще се раздават по почина на енергийните помощи и ще се изплащат на най-бедните и уязвими социални групи. Ще..

публикувано на 15.12.17 в 13:15