В къщата- музей на Ванга е подредена на изложба, разказваща малко известни моменти от живота ѝ


Навършват се 21 години от кончината на  Ванга. По този повод в къщата- музей на пророчицата, намиращ се срещу храма „Света Петка“, изграден по нейна заръка , е подредена  специална изложба, разказваща за живота ѝ  от детските години до края на земния ѝ път.  Над 1 милион болни и отчаяни хора са търсили  помощ, надежда, лек или съвет. Тленните останки на Ванга бяха положени до самата черква, която тя е казала къде и как да се  съгради.  21 години след  това потокът от хора към  това магнетично място не спира.  Никой не пропуска да докосне бронзовия паметник на пророчицата,  изваян от проф. Емил Попов. 

Човешкият поток не спира, защото  всички вярват, че идват при Ванга, че тя е тук, споеля управителят на комплекса, носещ нейното име, Серафим Иванов:

Преди 9 години, къщата на Рупите, в която Ванга посреща болката и отчаянието на  хората, беше превърната в музей. Днес там е подредена  изложба, разказваща за самата нея и по-малко известни на широата общественост моменти от живота ѝ споделя директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов:

Наш дълг е да запазим чист спомена, а не да си представяме разни неща, които според нас са се случили или не са се случили, според наши субективни цели. Това е и целта на музея. Музиеят и историята са важин не заради това, че той пази миналото, а че то ни помага в бъдещето.


Четете езика на Природата – чрез нея Бог говори, казвала приживе Ванга. Земята е жив организъм. Не я гневете! Изучавайте нейния език и нейните закони и ги спазвайте, за да живеете по-дълго и по-добре. Ако сте внимателни с нея, тя ще ви даде много. Ако я гневите, ще ви накаже, защото е по-силна от вас.


Още от категорията
Тюленово

Започва Тюленово арт фест, акцентът е върху младите творци

Тази вечер е официалното откриване на третото издание на Тюленово арт фест.  Акцентът тази година са младите творци. Младите вече творят върху стените на читалището с четки и бои, каза за "Преди всички" Мариан Желев , организатор на фестивала. Той уточни, че началото на церемонията по откриването е от 19 часа. Ще има различни..

публикувано на 24.08.17 в 10:26

Осмото издание на фестивала за класическо изкуство започва в Банско

В Банско започва осмото издание на фестивала за класическо изкуство. В три поредни вечери на централния площад в курорта жителите и гостите на града ще могат да се насладят на балета „Спящата красавица“, операта „Джани Скики“, постановки на Държавна опера-Русе, а кулминацията е легендарният мюзикъл „Котките“ на Андрю Лойд Уебър, който ще..

публикувано на 24.08.17 в 08:19
Част от корицата на книгата „Опасният архив на богомилите” от Христо Буковски.

Премълчаната история на българските богомили

В предаването „Историята като литература, литературата като история“ гостуват доц. Веселина Вачкова и писателят Христо Буковски . Двамата споделят впечатленията си от проведената през миналото лято научна експедиция из земите на Босна, където, както е известно, се установяват част от прогонените от царството ни български „богонемирни“ богомили. Става..

публикувано на 23.08.17 в 17:00

Виктор Димчев: Очаква ни най-магическото издание на "Беглика фест"

Под мотото "Пресътворение" от днес до 27-и август "Беглика фест" ще съчетае магията на музиката и природата. Музикалната програма на фестивала в тазгодишното му издание обединява както нови, така и добре познати експериментални, авторски български проекти в областта на етно, джаз и аудио-визуалното изкуство. Потапяйки ни в мистичен свят,..

публикувано на 23.08.17 в 12:22
Фрагмент от корицата на сборника

Георги Тенев: Опитвам се да говоря за българския човек сега

На 26-и август в рамките на Фестивала за градска култура "София диша" издателство "Колибри" ще предложи на читателите нещо различно - аудиовариант на откъси от премиерната книга на писателя Георги Тенев "Жената на писателя". Въпреки звуковия хаос на събитието посетителите ще имат възможност в уединение със слушалки да чуят фрагменти от няколко..

публикувано на 23.08.17 в 11:24

Великите европейци - Александър Македонски, втора част

Има много крайности в оценките за живота и делото на Александър Македонски. Аз лично трудно приемам безпрекословното възхищение към него и то не само заради предразсъдъците на моето време, от които не мога да избягам, тоест, съзнанието, че реализацията на амбициите му е платена с много смърт.  Трудно ми е да го приема също, защото в цялата..

публикувано на 23.08.17 в 09:58

"Беглика фест 2017" започва край Батак

"Беглика фест 2017 - Пресътворение" започва от днес и ще продължи до 27 август.  Фестивалът се провежда ежегодно от 2008 година до сега. В края на лятото той събира на поляните в южната част на язовир Голям Беглик край Батак общност от съмишленици - свободни хора, ентусиасти и мечтатели, които търсят живот в хармония с природата.  Повече научаваме..

публикувано на 23.08.17 в 09:29