Сотир Цацаров: Странно е да приравняваме Цветан Василев до Сергей Магнитски

Сотир Цацаров
БГНЕС

Софийската градска прокуратура извършва проверка за законосъобразността на заповедта на Екоминистерството, налагаща забрани за строителството и земеделието в защитените зони по Натура 2000 в трите морски общини в Добруджа – Каварна, Балчик и Шабла. Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров по време на посещението си в Каварна за откриването на новата сграда на районната прокуратура.

Според него, приетите преди години граници на Натура 2000 са спорни. По думите му е необходимо да се провери доколко разпоредбите в Законите за опазването на околната среда и биоразнообразието изпълняват коректно директивите на Европейското законодателство. По отношение на картирането на защитените зони, той заяви:

Проблемът е свързан повече с Върховната касационна прокуратура, т.е. бихме търсили престъпление. Защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна „хранителна среда“ за доста неправителствени организации.

Като пропаганден шум и опит за привличане на медийно внимание определи днес главният прокурор Сотир Цацаров желанието на Цветан Василев да търси защита в закона Магнитски в Съединените американски щати.

Цветан Василев сам избира конкретната си тактика на защита и това е негово право, заяви Цацаров и допълни:

На първо място, да избяга от правосъдието. На второ място, да се скрие в страна, която с години вече протака неговата екстрадиция, на трето място, ако стигнем до закона "Магнитски", да се опита да вдигне необходимия пропаганден шум. Някакси е малко странно да приравняваме Цветан Василев до Сергей Магнитски.

Главният прокурор определи Цветан Василев като беглец от правосъдието и допълни, че  то ще се произнесе по въпроса, смятайки го точно за такъв.


Още от категорията
Британският външен министър Борис Джонсън

Борис Джонсън сравни световното по футбол на Путин с олимпиадата на Хитлер

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че президентът Владимир Путин ще се опита да подобри имиджа на Русия с домакинството на световното футболно първенство по същия начин, както Хитлер е използвал олимпиадата в нацистка Германия през 1936 г., предаде БТА. В отговори на въпроси на депутати Джонсън се съгласи с това сравнение,..

публикувано на 21.03.18 в 18:44
Румен Радев

Румен Радев: Българите спасиха своите евреи, но всъщност защитиха своето и достойнството на Европа

През 1943 година българите спасиха своите евреи, но всъщност защитиха своето и достойнството на Европа. Това заяви президентът Румен Радев на шестия глобален форум за борба с антисемитизма в Йерусалим.   Международната среща събра политически лидери, общественици, духовници и дипломати от цял свят. На форума се обсъждат мерки за борба..

публикувано на 21.03.18 в 18:42
Еди Рама

Еди Рама: На Сърбия ще ѝ трябва магия, за да влезе в Европейския съюз преди Албания

На Сърбия ще ѝ трябва магия, за да влезе в Европейския съюз преди Албания. Това заяви албанският премиер Еди Рама пред седмичника "Политико" и допълни, че такава магия е невъзможна. Според Рама евроинтеграцията на Сърбия ще бъде забавена значително заради косовския въпрос и Тирана ще успее да навакса, въпреки че още дори не е започнала преговори за..

публикувано на 21.03.18 в 18:18

ЕК предложи нови правила за данъчно облагане на технологичните гиганти в ЕС

Европейската комисия предложи днес нови правила за данъчно облагане на технологичните гиганти в Европейския съюз. Целта е вместо облагането да зависи от страната-членка, в която базират европейските си дейности компании като "Гугъл", "Фейсбук" и "Амазон", данъкът да се налага в зависимост от местоположението на потребителите на предоставяните дигитални..

публикувано на 21.03.18 в 17:54
Русия обяви версиите си по случая „Скрипал“ на брифинг за чуждестранните посланици в сградата на външното министерство в Москва

Москва: Отравянето на Скрипал е атентат или постановка на Великобритания

Руското министерство на външните работи заяви днес, че отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания е терористична атака, от която Лондон не е съумял да защити жертвите, или постановка на британските власти, предаде БТА. Елементарната логика подсказва, че има само два възможни варианта, заяви директорът на..

публикувано на 21.03.18 в 17:22

Комисията по петиции на ЕП подкрепи искането за защита на т. нар. "малки езици" в ЕС

Комисията по петиции на Европейския парламент подкрепи искането на Асоциацията на българските училища в чужбина. Документът има за цел да защити т. нар. малки езици в ЕС. Докладчикът по темата Светослав Малинов заяви пред "Хоризонт“, че очаква петицията да бъде разисквана в пленарната зала в Страсбург през май: "Сигурен съм, че ще стигне до там...

публикувано на 21.03.18 в 17:17
Борис Джонсън

Джонсън: Путин създава проблеми навсякъде

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че руският президент Владимир Путин създава проблеми навсякъде, където е възможно. „Путин смята, че Русия търпи неуспех, затова създава проблеми, където има възможност“, каза Джонсън, цитиран от „Ройтерс“. В коментар за покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал британският..

публикувано на 21.03.18 в 17:10