Сотир Цацаров: Странно е да приравняваме Цветан Василев до Сергей Магнитски

Сотир Цацаров
БГНЕС

Софийската градска прокуратура извършва проверка за законосъобразността на заповедта на Екоминистерството, налагаща забрани за строителството и земеделието в защитените зони по Натура 2000 в трите морски общини в Добруджа – Каварна, Балчик и Шабла. Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров по време на посещението си в Каварна за откриването на новата сграда на районната прокуратура.

Според него, приетите преди години граници на Натура 2000 са спорни. По думите му е необходимо да се провери доколко разпоредбите в Законите за опазването на околната среда и биоразнообразието изпълняват коректно директивите на Европейското законодателство. По отношение на картирането на защитените зони, той заяви:

Проблемът е свързан повече с Върховната касационна прокуратура, т.е. бихме търсили престъпление. Защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна „хранителна среда“ за доста неправителствени организации.

Като пропаганден шум и опит за привличане на медийно внимание определи днес главният прокурор Сотир Цацаров желанието на Цветан Василев да търси защита в закона Магнитски в Съединените американски щати.

Цветан Василев сам избира конкретната си тактика на защита и това е негово право, заяви Цацаров и допълни:

На първо място, да избяга от правосъдието. На второ място, да се скрие в страна, която с години вече протака неговата екстрадиция, на трето място, ако стигнем до закона "Магнитски", да се опита да вдигне необходимия пропаганден шум. Някакси е малко странно да приравняваме Цветан Василев до Сергей Магнитски.

Главният прокурор определи Цветан Василев като беглец от правосъдието и допълни, че  то ще се произнесе по въпроса, смятайки го точно за такъв.


Още от категорията

Партия АНО печели парламентарните избори в Чехия

Очаквано движението АНО на чешкия милиардер, бивш финансов министър и популист Андрей Бабиш печели в битката за Долната камара на чешкия парламент с близо 30% от гласовете на избирателите. Чувствителна загуба за левите партии, въпреки влизането им в парламента. Чехите предпочетоха новите партии при висока избирателна активност от над 60%. На..

обновено на 21.10.17 в 19:32

М. Рахой: Каталунският парламент може да бъде разпуснат

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон ще направи изявление тази вечер броени часове, след като премиерът на Испания Мариано Рахой обяви, че ще задейства член 155 от Конституцията. Това е разпоредбата, която дава ход на процедурата за суспендиране на автономията на каталунската област. Правомощията на властите в Каталуния ще бъдат прехвърлени на..

обновено на 21.10.17 в 18:59

ВМРО-ДПМНЕ: Македонците трябва да кажат мнението си за договора за добросъседство с България

ВМРО-ДПМНЕ смята, че на македонските граждани трябва да бъде разрешено да кажат мнението си за вредния договор за добросъседство с България. Това се казва в публикувано от агенция МИА прессъобщение, подписано от Златко Перински , член на Изпълнителния комитет на опозиционната партия. В текста се изтъква, че ВМРО-ДПМНЕ е за добросъседство и..

публикувано на 21.10.17 в 18:42
Красимир Каракачанов

Каракачанов: 100 млн. лв. повече са заложени в бюджета за следващата година за заплати в армията

100 млн. лв. повече са заложени в бюджета за следващата година за заплати в армията. Това каза за "Хоризонт" министърът на отбраната Красимир Каракачанов:  След толкова много съкращения през последните 27 години няма бюджет, който да може да реши всички проблеми. Аз съм доволен от това, че и министър-председателят Борисов, и финансовият..

публикувано на 21.10.17 в 18:27

Джамбазки: След разгрома на "Ислямска държава" на Балканите ще се върнат много бойци от Балканския легион

Евродепутатът Ангел Джамбазки смята, че след разгрома на "Ислямска държава" на Балканите ще се върнат много бойци от Балканския легион, предимно от Косово, Босна, Македония и Албания. Затова според него е необходимо ново заканодателство в рамките на ЕС, което да защити Европа от ислямистите. Темата става актулна и за България, която досега беше..

публикувано на 21.10.17 в 17:14

Любомир Георгиев е новият председател на ДСБ - София

Отчетно-изборно събрание имаше организацията на Демократи за Силна България (ДСБ) в град София. За нейн председател беше избран Любомир Георгиев. Той ръководи ДСБ в район "Триадица" и е част от ръководството на софийската структура.

публикувано на 21.10.17 в 15:26

Москва няма съмнения, че Техеран изпълнява плана за действие за ядрената си програма

Москва няма съмнения, че Техеран изпълнява съвместния план за действие за иранската ядрена програма. Това заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков на конференция по неразпространение на ядрените оръжия в Москва, цитиран от ТАСС.  Алтернативен план за действие няма. Основание и възможности за предоговаряне или внасяне на изменения в..

публикувано на 21.10.17 в 14:10