Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров: Странно е да приравняваме Цветан Василев до Сергей Магнитски

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура извършва проверка за законосъобразността на заповедта на Екоминистерството, налагаща забрани за строителството и земеделието в защитените зони по Натура 2000 в трите морски общини в Добруджа – Каварна, Балчик и Шабла. Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров по време на посещението си в Каварна за откриването на новата сграда на районната прокуратура.

Според него, приетите преди години граници на Натура 2000 са спорни. По думите му е необходимо да се провери доколко разпоредбите в Законите за опазването на околната среда и биоразнообразието изпълняват коректно директивите на Европейското законодателство. По отношение на картирането на защитените зони, той заяви:

Проблемът е свързан повече с Върховната касационна прокуратура, т.е. бихме търсили престъпление. Защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна „хранителна среда“ за доста неправителствени организации.

Като пропаганден шум и опит за привличане на медийно внимание определи днес главният прокурор Сотир Цацаров желанието на Цветан Василев да търси защита в закона Магнитски в Съединените американски щати.

Цветан Василев сам избира конкретната си тактика на защита и това е негово право, заяви Цацаров и допълни:

На първо място, да избяга от правосъдието. На второ място, да се скрие в страна, която с години вече протака неговата екстрадиция, на трето място, ако стигнем до закона "Магнитски", да се опита да вдигне необходимия пропаганден шум. Някакси е малко странно да приравняваме Цветан Василев до Сергей Магнитски.

Главният прокурор определи Цветан Василев като беглец от правосъдието и допълни, че  то ще се произнесе по въпроса, смятайки го точно за такъв.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна