Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай призова САЩ за мирно решение на ситуацията със Северна Корея

| обновено на 12.08.17 в 17:36
Си Цзинпин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необходимо е мирно решение на ситуацията със Северна Корея - това е заявил китайският президент Си Цзинпин на американския държавен глава Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. В телефонен разговор Си е подчертал, че е в интересите на Китай и Съединените щати да поддържат мира на Корейския полуостров и да постигнат ядрено разоръжаване.

Вчера Тръмп отправи поредно предупреждение срещу Северна Корея и заяви, че американските оръжия са заредени. В същото време Пхенян обвини американския президент, че е докарал Корейския полуостров до ръба на ядрена война.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон предупреди за "еслакация на напрежението"  около Северна Корея на фона на размяната на реплики между Вашингтон и Пхенян.  В изявлението си Макрон изразява своята "загриженост във връзка със засилването на ядрената заплаха от страна на Северна Корея", както и подчертава необходимостта от това международната общност да положи усилия, за да насочи Пхенян да върви по "пътя на диалога".

В Туитър пък британският външен министър Борис Джонсън обвини Северна Корея за неуредените взаимоотношения със Съединените щати, както и подчерта желанието на Лондон за  дипломатически край на кризата.

"Режимът в Северна Корея е причината за този проблем и те трябва да го оправи. Международната общност трябва рамо до рамо  да осигури спиране на агресивни действия от страна на Пхенян" и затова "ние работим заедно със САЩ и нашите партньори в региона, за да доведем  тази криза до дипломатически край", уточни Джонсън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!