Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичните полицаи разпитаха бащата на намереното момиченце

Бебето, което снощи беше открито изоставено в "Западен парк" в София, е добре

| обновено на 12.08.17 в 15:20
Снимка: БГНЕС

Полицаи откриха бащата на намереното снощи в софийския "Западен парк" момиченце. Продължава да се издирва майката.
Момиченцето на видима възраст около 5 месеца, е в добро състояние, настанено е в столичната педиатрия.

Предстои образуванeто на досъдебно производство.
След разпита в Трето районно управление на МВР в София, 32-годишният баща на изоставеното вчера бебе, Петър, изяви желание да се грижи за детето. Пред журналисти той каза, че бебето е на 8 месеца и отива да намери майката, който го напуснала преди 5 дни. Мъжът заяви, че не е припознал детето, но с 18-годишната Юлия живели 2 години заедно преди тя да си тръгне. Той не нямал представа, че иска да изостави бебето:
Ще си я взема, има кой да ми помага. И двамата ще я гледаме, аз ще работя и той ще я гледа, той, баща ми, не работи. Ще изчакам да ми се обадят от социалните и да се разберем. 

Бащата тръгна с полицейски служители да издирва майката, която според него все още е в столицата. Няма информация към момента тя да е открита.

По-рано пред столичното Трето полицейско управление се събраха роднини на мъжа. Те разказаха, че майката не живее с него. Пред роднините жената твърдяла, че детето има увреждания и ще го предаде на социалните служби.  
Тя настояваше да го дава на "Закрила на детето" и вчера ни е излъгала, че отива да го дава , че са намерили родители на детенцето, че ще се отглежда детенцето в по-добри условия, че тя няма как да се грижи за него, но според мене, тя има психически отклонения, за да си остави детенцето на поляната, тя има психически отклонения 100%.
 
Социалните служби са започнали процедура за закрила на детето. Бебето е добре, съобщиха от социалните служби. 
Георги Терзийски от Агенцията за социално подпомагане допълни:
Още от първия миг, когато това изоставяне стана факт, Социалната служба за социално подпомагане "Възраждане" беше в непрекъснат контакт с полицията, след което посетиха детето в педиатрията и вече са убедени в доброто му здравословно състояние за момента. Агенцията за социално подпомагане  чрез своите структури предприема своя всъщност най-важен ангажимент в такива случаи, а именно, осигуряване на сигурна среда за детето. В конкретния случай това се изразява в първата мярка за закрила, която ще бъде предприета, а именно, след изписването му то ще бъде настанено в Дом за медико-социални грижи.  
 Дори майката да се появи или да бъде открита, действията по закрила спрямо детето продължават.
Ще предстои разследване за това, защо е стигнала до подобно решение. Да се търсят начини за подпомагане, ако това е проблемът, като неин капацитет и възможности за грижа, което, разбира се, не снема поне според мен, отговорността от такава постъпка
По принцип, пресният случай с детето в "Младост" и интервенцията на прокуратурата, беше повдигнато обвинение. Разбира се, че наказателната отговорност за такива деяния се носи, но това е преценка на магистратите
Нямаме нито капацитет, нито функционално и законово регламентирана дейност да помагаме на полицията при издирването на родителите - коментира Терзийски.


Изпълнителният директор на Националната мрежа "За децата" Георги Богданов коментира по този повод, че деца в България се изоставят, защото социалните служби нямат капацитет за превенция:

Защото не знаят къде и няма кой реално да им помогне. Отделите за закрила на детето, те не работят, те реално са претрупани хората от изключително много работа, но това, което знаем със сигурност, че със семейството не е работено по отношение на  превенция на изоставянето. Центрове, в които ние работим, като Национална мрежа за децата, са препълнени от случаи, които са изключително тежки.

Според представителя на неправителствената организация, в която членуват 140 организации, е необходима дълбока социална реформа.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна