Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ искат Иракски Кюрдистан да отложи референдума за независимост

Рекс Тилърсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ са помолили иракските кюрди да отложат  референдума за независимост на тяхната автономна област, планиран за 25 септември. Това предаде Ройтерс, като се позова на информация от президентството на Иракски Кюрдистан.

Молбата е била отправена вчера, в рамките на телефонен разговор между американския държавен секретар Рекс Тилърсън и президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани. По въпроса за отлагане на референдума президентът (Барзани) заяви, че хората на региона Кюрдистан биха очаквали гаранции и алтернативи за тяхното бъдеще, пише в изявление на президентството след разговора.

През юни американският Държавен департамент обяви, че е загрижен, че референдумът ще отвлече вниманието от по-спешни приоритети като постигането на победа над "Ислямска държава". САЩ и други западни страни се опасяват, че вотът може създаде допълнително напрежение в региона. Турция, Иран и Сирия, които са останалите три страни, освен Ирак, в които има значителен брой кюрди, са против референдума за независимост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна