Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Магистратите трябва да са независими, но не и недосегаеми

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Магистратите трябва да са независими, но не и недосегаеми - така президентът Румен Радев обясни отказа си да наложи вето върху новия Закон за съдебната власт, икойто изисква от съдиите да декларират членството си в организации:

Всички очакваме да имаме независими магистрати но не и недосегаеми. Това, че ще декларираш в коя организация членуваш, не означава, че има забрана за това членство.

Президентът коментира и  наложеното вето на Закона за околната среда:

Първо за ветото за Закона за опазване на околната среда ще видите, че в никакъв случай не атакувам въведения ускорен срок. Но вярвам, че законодателят ще предостави такива условия, че да имаме и две съдебни инстанции, и спазване на този срок.

Румен Радев каза още, че няма договорка между него и премиера Борисов относно новия антикорупционен закон.

Имаме консенсус само за едно - че дирекция "Корупция" трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт. Изобщо не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде този орган и как да се избира неговото ръководство. Мисля, че този законопроект в този вид няма да реши проблемите с корупционния модел на управление.

 На празника на Военноморските сили във Варна президентът  пожела на военните моряци нова техника и достойно заплащане и условия на труд, както е обещано от кабинета.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени