Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работните групи изпращат становищата си по казуса "Калиакра" до средата на следващата седмица

В тях участват представители на браншовете "земеделие", "рибарство", "туризъм" и "енергетика" от общините

| обновено на 13.08.17 в 19:46
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна в Каварна с кметовете на трите морски общини на Добруджа – Каварна, Балчик и Шабла, заради казуса с границите на защитените зони. Срещата се проведе при закрити врата и в нея участваха и представители на засегнатите браншови общности. Необходимо е да се изчистят спорните въпроси по отношение на Плана за управление на защитените зони „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“, каза след срещата министър Димов:

Едно от условията, което беше категорично заявено на срещата, е желанието за прекартиране на териториите. Трябва да бъдат разделени безспорните неща, тоест тези, които са безспорно добри, от тези, които са безспорно неприемливи. На второ място – тези, които са сложни за решение, и вероятно на трето място, ако се окаже, че има такива, които са много трудни или невъзможни за решение на този етап.

Кметът на община Каварна Нина Ставрева настоя работата по новото картиране да се извършва от специалистите на място:

В средата на следващата седмица ще изпратим становищата на всички браншови организации, изготвени от членовете на работните групи. Това, за което настояваме, е ново определяне на границите на защитените зони и работа тук, на терен. 

Създадени са 4 работни групи, които ще търсят приемливо за всички засегнати страни решение. В тях влизат местни представители на браншовете "земеделие", "рибарство", "туризъм" и "енергетика" от общините. Според министър Димов, верният път за постигане на добро решение са изслушването и диалогът.  В случай че бъде постигнато общоприемливо решение, той се зарече да го защити.

В събота на сайта на МОСВ беше представена картата на защитените територии, от която местното население и бизнесът да се информират за границите на зона "Калиакра". Преди срещата местни жители изтъкнаха, че в картата има абсурди, един от които е, че гробището на село Топола е включено в "Натура 2000".

До проблемите в трите общини се стигна след издаването на заповедта на екоминистерството, с която се наложиха редица ограничения и забрани в земеделието и строителството в защитените зони.  Върховната административна прокуратура извършва проверка за законосъобразността на спорната заповед и е изискала цялата документация по създаването на границите на "Натура 2000", за които главният прокурор Сотир Цацаров заяви преди дни, че са спорни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна