Работните групи изпращат становищата си по казуса "Калиакра" до средата на следващата седмица

В тях участват представители на браншовете "земеделие", "рибарство", "туризъм" и "енергетика" от общините

| обновено на 13.08.17 в 19:46
БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна в Каварна с кметовете на трите морски общини на Добруджа – Каварна, Балчик и Шабла, заради казуса с границите на защитените зони. Срещата се проведе при закрити врата и в нея участваха и представители на засегнатите браншови общности. Необходимо е да се изчистят спорните въпроси по отношение на Плана за управление на защитените зони „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“, каза след срещата министър Димов:

Едно от условията, което беше категорично заявено на срещата, е желанието за прекартиране на териториите. Трябва да бъдат разделени безспорните неща, тоест тези, които са безспорно добри, от тези, които са безспорно неприемливи. На второ място – тези, които са сложни за решение, и вероятно на трето място, ако се окаже, че има такива, които са много трудни или невъзможни за решение на този етап.

Кметът на община Каварна Нина Ставрева настоя работата по новото картиране да се извършва от специалистите на място:

В средата на следващата седмица ще изпратим становищата на всички браншови организации, изготвени от членовете на работните групи. Това, за което настояваме, е ново определяне на границите на защитените зони и работа тук, на терен. 

Създадени са 4 работни групи, които ще търсят приемливо за всички засегнати страни решение. В тях влизат местни представители на браншовете "земеделие", "рибарство", "туризъм" и "енергетика" от общините. Според министър Димов, верният път за постигане на добро решение са изслушването и диалогът.  В случай че бъде постигнато общоприемливо решение, той се зарече да го защити.

В събота на сайта на МОСВ беше представена картата на защитените територии, от която местното население и бизнесът да се информират за границите на зона "Калиакра". Преди срещата местни жители изтъкнаха, че в картата има абсурди, един от които е, че гробището на село Топола е включено в "Натура 2000".

До проблемите в трите общини се стигна след издаването на заповедта на екоминистерството, с която се наложиха редица ограничения и забрани в земеделието и строителството в защитените зони.  Върховната административна прокуратура извършва проверка за законосъобразността на спорната заповед и е изискала цялата документация по създаването на границите на "Натура 2000", за които главният прокурор Сотир Цацаров заяви преди дни, че са спорни.

Още от категорията

Посланици на 15 страни от ООН завършиха обиколката си в три страни от Сахел

Посланиците на 15-те страни в Съвета за сигурност на ООН завършиха снощи обиколка в три страни от Сахел с посещение в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо. Дипломатите посетиха Мали, Мавритания и Буркина Фасо по инициатива на Франция, с оглед на разполагането на антиджихадистки сили в Сахел, предаде Франс прес. Франция е ротационен председател на Съвета за..

публикувано на 23.10.17 в 04:36
Маурисио Макри

Управляващата коалиция в Аржентина печели парламентарните избори

Управляващата коалиция на дясноцентристкия президент Маурисио Макри печели най-много гласове на парламентарните избори в Аржентина, според прогнозни резултати, цитирани от Франс прес. Сондажи на телевизиите "Те Ен" и "Америка 24" сочат, че управляващата коалиция "Камбиемос" печели на национално равнище и ще увеличи представителството си в двете камари..

публикувано на 23.10.17 в 04:28

Доналд Тръмп определи публикациите си в туитър като "изваяни"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече публикациите си в туитър "изваяни". В интервю за телевизия Фокс, той заяви, че с помощта на социалните мрежи е успял да заобиколи "пристрастните" медии и да спечели надпреварата за Белия дом. Миналата седмица бившият държавен секретар Джон Кери коментира, че с честите си изяви в туитър президентът Тръмп създава..

публикувано на 23.10.17 в 02:21

Привържениците на по-голяма автономия във Венето и Ломбардия обявиха победа

Привържениците на по-голяма автономия на два от италианските северни региони, Венето и Ломбардия , обявиха, че са постигнали победа на произведените там референдуми, чиито окончателни резултати бяха забавени от хакерски атаки, предаде Франс прес. Над 90 процента от гласувалите избиратели в двете области, които са управлявани от клонящата към..

публикувано на 23.10.17 в 02:18

Тръмп няма нищо против Франция и Германия да продължат да търгуват с "Ислямската република"

В първи публичен коментар на критиките от Европейския съюз заради новата му политика спрямо Иран президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че няма нищо против Франция и Германия да продължат да търгуват с "Ислямската република": Те са ми приятели. Наистина. Спогаждам се с всички. Дали ще е Еманюел, дали Меркел - наистина ми..

публикувано на 22.10.17 в 19:42

Таяни: Евраопа няма да стане по-силна, чрез раздробяване на нациите

Европа трябва да се страхува от разцвета на малките нации! Тя няма да стане по-силна, чрез раздробяване на нациите . Това заяви председателят на Европарламента Антонио Таяни в интервю за италианския всекидневник "Месаджеро". И допълни, че доказателство за верността на тази теза е, че никой в Европейския съюз не възнамерява да признае независима..

публикувано на 22.10.17 в 18:34

Русия обвини САЩ, че са сравнили със земята сирийския град Ракка

Русия обвини Съединените щати и предвожданата от тях коалиция, че са сравнили със земята сирийския град Ракка, за да помогнат на кюрдско-арабските отряди да го отнемат от групировката „Ислямска държава“. Ракка, която имаше 200 хиляди жители до избухването на гражданската война, бе застигната от съдбата на Дрезден, който бе разрушен през 1945 година от..

публикувано на 22.10.17 в 18:18