Работните групи изпращат становищата си по казуса "Калиакра" до средата на следващата седмица

В тях участват представители на браншовете "земеделие", "рибарство", "туризъм" и "енергетика" от общините

| обновено на 13.08.17 в 19:46
БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна в Каварна с кметовете на трите морски общини на Добруджа – Каварна, Балчик и Шабла, заради казуса с границите на защитените зони. Срещата се проведе при закрити врата и в нея участваха и представители на засегнатите браншови общности. Необходимо е да се изчистят спорните въпроси по отношение на Плана за управление на защитените зони „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“, каза след срещата министър Димов:

Едно от условията, което беше категорично заявено на срещата, е желанието за прекартиране на териториите. Трябва да бъдат разделени безспорните неща, тоест тези, които са безспорно добри, от тези, които са безспорно неприемливи. На второ място – тези, които са сложни за решение, и вероятно на трето място, ако се окаже, че има такива, които са много трудни или невъзможни за решение на този етап.

Кметът на община Каварна Нина Ставрева настоя работата по новото картиране да се извършва от специалистите на място:

В средата на следващата седмица ще изпратим становищата на всички браншови организации, изготвени от членовете на работните групи. Това, за което настояваме, е ново определяне на границите на защитените зони и работа тук, на терен. 

Създадени са 4 работни групи, които ще търсят приемливо за всички засегнати страни решение. В тях влизат местни представители на браншовете "земеделие", "рибарство", "туризъм" и "енергетика" от общините. Според министър Димов, верният път за постигане на добро решение са изслушването и диалогът.  В случай че бъде постигнато общоприемливо решение, той се зарече да го защити.

В събота на сайта на МОСВ беше представена картата на защитените територии, от която местното население и бизнесът да се информират за границите на зона "Калиакра". Преди срещата местни жители изтъкнаха, че в картата има абсурди, един от които е, че гробището на село Топола е включено в "Натура 2000".

До проблемите в трите общини се стигна след издаването на заповедта на екоминистерството, с която се наложиха редица ограничения и забрани в земеделието и строителството в защитените зони.  Върховната административна прокуратура извършва проверка за законосъобразността на спорната заповед и е изискала цялата документация по създаването на границите на "Натура 2000", за които главният прокурор Сотир Цацаров заяви преди дни, че са спорни.

Още от категорията

БСП и ДПС ще внесат вот на недоверие към правителството на 17-и януари

БСП и ДПС ще внесат вот на недоверие към правителството на 17-и януари 2018-а. Това обявиха след втория кръг от срещи между двете парламентарни групи лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.   Темата на вота ще бъде корупцията. Корнелия Нинова поясни: Тема - корупция. В момента екипите ще извадят..

обновено на 13.12.17 в 12:29
Кирил Ананиев

Кирил Ананиев: Лекарите в ловешката болница ще получат септемврийските си заплати скоро

Лекарите в ловешката болница ще получат септемврийските си заплати съвсем скоро. Ще има пари и за медикаменти. Това обеща министърът на здравеопазването Кирил Ананиев като обясни, че е договорил с кредиторите на болницата да намалят задълженията на лечебното заведение.  Такива преговори са насрочени и с кредиторите на останалите проблемни болници - във..

публикувано на 13.12.17 в 12:04

Турският президент Ердоган призова всички страни по света да признаят Йерусалим за столица на Палестина

На срещата на лидерите на страните от Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул турският президент Реджеп Ердоган призова всички страни по света да признаят Йерусалим за столица на държавата Палестина. По думите му американското решение е нищожно от правна гледна точка. Реджеп Ердоган говори пръв, защото Турция е домакин на..

публикувано на 13.12.17 в 12:01

НС: Инспекцията по труда може да сезира съда при неизплатени заплати на работници и след прекратени договори

Главната инспекция по труда ще може да сезира съда при неизплатени заплати на работници и след прекратяване на трудовите правоотношения, решиха окончателно народните представители. Това ще става от 31-ви март 2018-а.  Народните представители окончателно решиха прехвърляне на предприятие да става само ако работодателят е изплатил всички дължими, но..

обновено на 13.12.17 в 11:57

Всички сделки с електрическа енергия ще се осъществяват на борсата, решиха депутатите

Всички сделки с електрическа енергия ще се осъществяват на борсата. Това решиха депутатите с промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Изискването за търговията с енергия на организиран борсов пазар важи и за продажба на ток и от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност над 5 мегавата. По този начин производителите на ток..

обновено на 13.12.17 в 10:32

С 10 лева се очаква да се повиши гарантираният месечен минимален доход от следващата година

С 10 лева се очаква да се повиши гарантираният месечен минимален доход от следващата година. Решение за това се очаква да вземе на редовното си заседание правителството.  Гарантираният доход ще стане 75 лева, с което ще се увеличат, средно с 15 процента, редица социални плащания.  Сред тях са интеграционните добавки за хората с увреждания, помощите..

публикувано на 13.12.17 в 08:11
Сенат САЩ Вашингтон

Демократ спечели сенатското място в щата Алабама за първи път от 25 години

В традиционно републиканския американски щат Алабама кандидат на демократите за първи път от 25 години насам спечели сенатско място в избори, белязани от обвинения срещу представителя на републиканците Рой Моор в сексуално посегателство. Резултатът съобщават американски медии като цитират данни при над 90 процента обработени гласове от вота...

публикувано на 13.12.17 в 07:45