Работните групи изпращат становищата си по казуса "Калиакра" до средата на следващата седмица

В тях участват представители на браншовете "земеделие", "рибарство", "туризъм" и "енергетика" от общините
| обновено на 13.08.17 в 19:46
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна в Каварна с кметовете на трите морски общини на Добруджа – Каварна, Балчик и Шабла, заради казуса с границите на защитените зони. Срещата се проведе при закрити врата и в нея участваха и представители на засегнатите браншови общности. Необходимо е да се изчистят спорните въпроси по отношение на Плана за управление на защитените зони „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“, каза след срещата министър Димов:

Едно от условията, което беше категорично заявено на срещата, е желанието за прекартиране на териториите. Трябва да бъдат разделени безспорните неща, тоест тези, които са безспорно добри, от тези, които са безспорно неприемливи. На второ място – тези, които са сложни за решение, и вероятно на трето място, ако се окаже, че има такива, които са много трудни или невъзможни за решение на този етап.

Кметът на община Каварна Нина Ставрева настоя работата по новото картиране да се извършва от специалистите на място:

В средата на следващата седмица ще изпратим становищата на всички браншови организации, изготвени от членовете на работните групи. Това, за което настояваме, е ново определяне на границите на защитените зони и работа тук, на терен. 

Създадени са 4 работни групи, които ще търсят приемливо за всички засегнати страни решение. В тях влизат местни представители на браншовете "земеделие", "рибарство", "туризъм" и "енергетика" от общините. Според министър Димов, верният път за постигане на добро решение са изслушването и диалогът.  В случай че бъде постигнато общоприемливо решение, той се зарече да го защити.

В събота на сайта на МОСВ беше представена картата на защитените територии, от която местното население и бизнесът да се информират за границите на зона "Калиакра". Преди срещата местни жители изтъкнаха, че в картата има абсурди, един от които е, че гробището на село Топола е включено в "Натура 2000".

До проблемите в трите общини се стигна след издаването на заповедта на екоминистерството, с която се наложиха редица ограничения и забрани в земеделието и строителството в защитените зони.  Върховната административна прокуратура извършва проверка за законосъобразността на спорната заповед и е изискала цялата документация по създаването на границите на "Натура 2000", за които главният прокурор Сотир Цацаров заяви преди дни, че са спорни.

Още от категорията

Турция с контрамита на 22 американски продукта

От днес Турция налага мита на 22 американски продукта в отговор на американските мерки по отношение алуминия и стоманата. Това съобщи турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи.  Министър Зейбекчи заяви, че допълнителното облагане, което Анкара налага, е „пропорционално и премерено“. Той подчерта, че Турция иска да запази активни търговски..

публикувано на 21.06.18 в 14:58

Столтенберг: Връзката между САЩ и Европа ще оцелее въпреки различията

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е убеден, че връзката между Съединените щати и Европа ще оцелее въпреки различията по въпроси като търговията, климата и ядрената сделка с Иран. В реч в Лондон Столтенберг заяви, че възможната среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин не е в..

публикувано на 21.06.18 в 14:54

Премиерът: БСП няма основание да твърди, че настоящото правителство е вредно за България

Дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към правителството ще се проведат на 26 юни, а гласуването на – 29-и, решиха депутатите. БСП няма основание да твърди, че настоящото правителство е вредно за България. Така премиерът Бойко Борисов коментира поискания вот на недоверие по време на откриването на икономически форум в Пловдив: "Дойде..

публикувано на 21.06.18 в 14:50
Депутатът от БСП Иван Ченчев

БСП иска НС да изслуша министрите Радев и Цачева по новия случай на избягал затворник

БСП поиска министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на правосъдието Цецка Цачева да бъдат изслушани на утрешното заседание на парламента за новия случай на избягал затворник. Депутатът от БСП Иван Ченчев обясни:  "И да чуем от тях какви мерки са предприети, каква е превенцията на това нещо да не се случва. За нас какво остава като народни..

публикувано на 21.06.18 в 14:27

БСП предлага депутатите да не излизат в отпуск докато не приемат пакета социални закони за хората с увреждания

Парламентарната група на БСП внесе в деловодството на Народното събрание предложение депутатите да не почиват през лятото докато не приемат пакета социални закони, които уреждат проблемите на хората с увреждания. В кулоарите на парламента омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще си подаде оставката като залог, че важните три законопроекта ще бъдат гласувани..

обновено на 21.06.18 в 14:09

Турция пред важни избори

Предизборните шатри на основните партии край станцията на метрото "Хаджъосман“ са разположени почти непосредствено една до друга. Въпреки, че в страната имаше поне няколко сериозни инцидента с побои, намушкани и тежко ранени партийни активисти и доброволци, тук членовете на различни формации са постигнали джентълменска договорка. Разположен е голям..

публикувано на 21.06.18 в 13:53

Аврамопулос: Единственото решение на проблема с бежанците е на европейско ниво

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призова да се намери решение до края на годината на въпроса с Регламента от Дъблин за бежанците. На брифинг преди извънредната среща по миграцията в неделя, той заяви: "Всички знаем, че настоящата система не работи. Ако системата за даване на убежища бе направена както трябва, по общите..

публикувано на 21.06.18 в 13:15