В лагера на Бялото братство в Рила вече има около 300 последователи на Петър Дънов

Снимка: Кирил Фалин

Около 300 последователи на Учителя Петър Дънов са вече в лагера на Бялото братство при шестото, Рибното езеро в Рила в подготовка за кулминацията - танца Паневритмия, който от десетилетия се прави на Седемте езера на 19 август. Това съобщи за БНР комендантът на палатковия комплекс и лагера Димитър Първанов.

Всеки ден установилите се в лагера почитатели правят за около час-два своята паневритмия при така нар. молитвен връх наблизо - преди на 19 август няколко стотици дъновисти от страната и целия свят да се включат в ритуала на изгрев слънце, когато Бялото братство посреща Нова година. Дните до събота са напрегнати в подготовката на Паневритмията, прогарамата се изпълнява стриктно, каза Първанов. През почивния ден дъновистите се запознали на терен с растителното и биогразнобразието по циркуса. Експерт от Националния парк "Рила" е направил беседа с участниците за биоарсенала на Седемте езера. Междувременно е направен график по групи за голямото почистване на района на Езерата - всяка група ще почисти около бреговете и маршрутите по някое или за няколко от езерата. Това ще стане на 17 август. Събраното след големия наплив на туристи и планинари ще бъде транспортирано до градското сметище край Сапарева баня.


Още от категорията

В Румъния се възобновяват протестите срещу законодателните промени в борбата с корупцията

В Румъния се възобновяват станалите традиционни в неделя протести, след изтичането на тридневния траур в памет на покойния крал Михай Първи. Ден след погребението са планирани нови демонстрации на  Площада на победата в Букурещ.  Протестиращите се опасяват, че предприетите от управляващите законодателни промени блокират борбата с корупцията и..

публикувано на 17.12.17 в 08:47

Старозагорският митрополит Киприан ще оглави Божествената света литургия

Старозагорският митрополит Киприан ще оглави Божествената света литургия в катедралния храм "Свети Димитър"в града. С богослужението ще бъде отбелязана първата годишнина от въвеждането му като владика. На заседанието си от 14 декември Светият Синод определи Киприан за свой официален говорител и духовен надзорник на отдел "Връзки с..

публикувано на 17.12.17 в 08:40
Архимандрит Самуил

Архимандрит Самуил ще оглави официално днес Бачковския манастир

Архимандрит Самуил - досегашен клирик на Видинската епархия, ще оглави официално днес Бачковския манастир. Въдворяването на новоназначения игумен ще извърши Мелнишкият епископ Герасим . В петък Светият синод освободи от длъжността архимандрит Симон без да посочи мотиви.  Дядо Симон, който беше начело на Светата обител три години и..

публикувано на 17.12.17 в 08:37

С курбан за здраве християни и мюсюлмани отбелязват една година от трагедията в Хитрино

С курбан за здраве по християнски и мюсюлмански ритуал в село Хитрино ще бъде отбелязана годишнината от трагедията с взривената цистерна на 10 декември миналата година. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов ще извършат религиозните ритуали в памет на..

публикувано на 17.12.17 в 08:33

Учени от БАН възнамеряват да протестират и по време на Българското европредседателство

Ръководството на Общото събрание на Българската академия на науките /БАН/ ще представи днес програма за протестни действия на учените по време на Българското европредседателство от 1 януари. Работещите в БАН настояват за по-висока субсидията на БАН за следващата година и повече пари за наука. В края на ноември учените протестираха,..

публикувано на 17.12.17 в 08:29

Риболовци протестират срещу пресушаването на реките и изграждането на ВЕЦ "Румянцево II"

Риболовци от цялата страна ще протестират днес в луковитското село Румянцево срещу пресушаването на реките от малки водноелектрически централи и изграждането на ВЕЦ "Румянцево  II". Според организаторите на протеста – сдруженията „Балканка“ и „Стари видри“ строителството на ВЕЦ „Румянцево II“ е незаконно. Участъкът от река Златна Панега попада в..

публикувано на 17.12.17 в 08:22
Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер разговаря с полицаи, ангажирани с охраната на срещата на Г 20 в Хамбург

Германия очаква броят на бежанците тази година да не надхвърли 200 хиляди

В Германия очакват броят на имигрантите за тази година да е по-малко 200 000 души, съобщи вътрешният министър Томас де Мезиер , пред в. "Билт ам Зонтаг".  Това е с 80 хиляди по-малко от миналата , а през 2015-та бяха близо 900 000, предимно търсещи убежище от Сирия и Афганистан.  Спадът в броя на имигрантите вероятно се дължи на прекъсването на..

публикувано на 17.12.17 в 08:17