Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каспаров: Няма да се връщам в шахмата

Каспаров: Няма да се връщам в шахмата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гари Каспаров – 12-ият световен шампион по шахмат, информира в социалната мрежа фейсбук, плановете си след турнира в Сейнт Луис, където той ще играе за първи път след 12-годишна пауза. В обширен пост 54-годишният Каспаров посочи, че няма намерение отново да възобновява състезателната си кариера, но е приел поканата да участва в Сейнт Луис, тъй като това е „специално място“ за него, а и защото е начин да популяризира играта.

Каспаров написа: Винаги съм гледал оптимистично на нещата, но няма как да върна формата си, когато бях на 40, както и косата си, когато бях на 20. Не смятам да продължавам да се състезавам, но мисля да се възползвам от открилата се възможност. Това не е краят на моето пенсиониране, само 5-дневна почивка от него. Защитата на човешките права, писането, преподаването, промотирането на шахмата чрез моята фондация и най-вече да прекарвам време със семейството ми - това е животът ми в момента и не смятам да се отказвам от него. Всичко, което успея да спечеля от този турнир, ще бъде дарено, за да може да се развива шахматът в Африка. Надявам се, че няма да ви разочаровам.

Турнирът в Сейнт Луис започва днес и ще продължи пет дни. В първите 3 от тях ще се играят партиите по ускорен шахмат, а в последните два – на блиц.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна