Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът "Панагия" започна в Кюстендилско с ритуално замесване на пити с мълчана вода

Със замесване с така наречената "мълчана вода" на Богородична пита в двора на манастира "Св.Лука" над с. Граница в Кюстендил започна празникът “Панагия” или "Въздигането на хляба", съобщават от отдел "Култура" на Общината. Празникът се провежда за десета поредна десета година, а кулминацията е на 15 август  Голяма Богородица. 

По нашенската и православната традиция възрастни жени показаха на девойки момичета, участвали в конкурса "Мис пролет 2017", как се замесват питките. Мълчаната вода те наляха от чешмата в двора на светата обител. Докато водата се налива и носи, никой не говори и всичко е едно тайнство. Кандидат-миските довършиха питите, които след това бяха украсени с просфорни печати и изпечени в подници.

Българи, които от години са на гурбет в САЩ и Канада, гледаха с искрен интерес ритуала по замесването на богородичните пити, каза шефът на отлед "Култура" Дима Укалска.

Празникът Панагия продължава в понеделник с откриване на иконографска изложба от 40 творби на деца от Ателие "Млади зографи" в залата на Килийното училище.

Снимки: Светлана Димитрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени