Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - Вера и Соня Немирови

| обновено на 13.08.17 в 21:58
Вера и Соня Немирови в Залцбург, април 2017
Снимка: osterfestspiele-salzburg.at

Предаването „На бис – българските музиканти“ по „Хоризонт“ Ви предлага интригуваща среща с две гостенки, които са много свързани в личен и професионален план: Вера Немирова – оперен режисьор с впечатляваща кариера и признание у нас и в Европа, и нейната майка – Соня Немирова – дама, изминала първо пътя на оперна певица у нас и в Германия, а днес вече драматург и ко-режисьор с Вера в продукциите, които правят заедно.
Макар че е родена в България, Вера Немирова израства в Германия, където майка й получава солистични ангажименти в оперните театри в ГДР. Вера завършва Музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин, където днес е гостуващ професор. По-късно добавя към това второто си висше образование – по визуални изкуства.
Вера има зад гърба си постановки в най-престижните оперни театри в Европа – във Виенската Фолксопер и Виенската държавна опера, Дойчеопер – Берлин, операта в Бон. Била е гост на Залцбургския фестивал, реализирала е мечтата на всеки оперен режисьор – тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга” във Франкфурт на Майн. Работила е със световноизвестни диригенти като Рене Якобс, Кристиан Тилеман и Сейджи Озава.
За щастие Вера Немирова си идва и в България. През последните десетина години тя постави „Момичето от Златния Запад” от Пучини и „Любовен еликсир” от Доницети на сцената на Софийската опера, както и две изключителни постановки в Русенската опера.
Оперният театър в Русе е специално място за Вера и Соня Немирови.  Това е градът на дядото на Вера – писателя Добри Немиров и на нейния баща – оперния режисьор Евгени Немиров. Вера и Соня поставиха блестящо там през 2015 г. едно много важно за тях и за Русенската опера заглавие – „Катерина Измайлова” от Дмитрий Шостакович, 50 години след като Евгени Немиров е осъществил в същия този театър премиерното изпълнение на творбата, при това в присъствието и с активното съдействие на самия Шостакович.
В началото на тази година Вера и Соня се завърнаха в Държавната опера - Русе за второ заглавие, което поставиха там – „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус. Веднага след това заминаха за Залцбург, където ги очакваше друга много важна и престижна задача – поставянето на операта „Валкюра“ от  Вагнер – спектакъл, с който беше отбелязана 50-годишнината от основаването на Пролетния фестивал в Залцбург, основан от Херберт фон Караян. 
Завърши един много силен творчески сезон за тандема Вера и Соня Немирови, за който те разказват интересни подробности. Чуйте предаването в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна