Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Западни издания коментират събитията в американския град Шарлотсвил. Станалото там  е изпитание за Доналд Тръмп, коментира вестник "Уойлстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че президентът на Съединените щати е поставен под натиск да скъса окончателно с националистически организации като тези, участвали в събитията в Шарлотсвил, които в голяма степен са подкрепили предизборната му кампания и управлението му като президент.
Белият дом срещна неочаквано бурна и враждебна реакция след коментара Тръмп за събитията в щата Вирджиния, пише вестник "Вашингтон пост". "Ню Йорк таймс" също отбелязва, че след реакцията на Тръмп, Белият дом е бил поставен под обсада, както и определя случая в Шарлотсвил като най-сериозния епизод с напрежение на расова основа, откакто президентът е встъпил в длъжност. Случаят в Шарлотсвил показва, че Щатите са обхванати от дълбоко вътрешно неспокойствие и страдат сериозно от "катастрофалните" последствията от него, отбелязва в коментар по темата вестник "Гардиън".
САЩ може да съкратят двойно радиуса на придвижване на руските дипломати, работещи на територията на страната, информира руското издание "Известия", като се позовава на информирани дипломатически източници. По-рано вестник "Комерсант" съобщи за друга вероятна стъпка на американската страна - затваряне на едно от консулствата на Русия в САЩ. Източниците на "Известия" отбелязват, че този вариант също се разглежда от Държавния департамент, като се смята за най-мек. 
"Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска да се сдобие с атомна бомба", извежда в заглавие пък гръцкият вестник "Димократия", като се позовава на публикация в британското издание  "Експрес".    
             

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна