Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Кумчев: Разликата в субсидиите прави българските земеделци неконкурентоспособни

Беше обещано още преди 10 години, че около 2017-а субсидиите ще бъдат изравнени, но фактите доказват обратното

Снимка: БГНЕС

В магазина купуваме полски, а не български ябълки, защото полският производител получава толкова помощи за година, колкото българския за цял живот. Това сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" агроконсултантът Красимир Кумчев и обясни:

Те получават 30 евроцента помощ от ЕС във връзка с руското ембарго и 30 евроцента национално плащане, което означава 60 евроцента – 1,20 лв. В същото време българският производител на ябълки получава 100 лева на декар. Тези 100 лева, като се разделят на един добив от 3 тона, се получават по 3 стотинки на килограм. Това е 40 пъти по-малко от конкуренцията ни в Полша.

Ще видите, че и доматите са от Полша. Това, че ние сме поставени в една по-конкурентна среда с всички останали производители, нас ни прави на практика неконкурентоспособни. Тази неконкурентоспособност не се дължи на това, че ние сме слаби производители или нямаме специалисти, а просто, че субсидиите им осигуряват, на практика, 40 обиколки пред нас. Колкото и да е добър в професията си, колкото и знания и опит да си натрупал...

От дълго време казвам, че общата селскостопанска политика на Европа е тотално сбъркана. Много пъти съм казвал, че, ако нашите политици не успеят да постигнат равни конкурентни условия с останалите страни и да се изравнят с тях... По-паметливите се сещат, че ни беше обещано още преди 10 години, че около 2017 година субсидиите ще бъдат изравнени. Фактите обаче доказват точно обратното.

Схемата за държавна помощ при застраховката на селскостопанска продукция е неатрактивна за хората, тъй като застрахователният таван е около 500 лв. за декар – около 40% от реалните разходи на производителите. Според Кумчев, стойности около 1000-1500 лева биха привлекли хората и биха повишили застрахователната им култура. В момента две или три години с лоши условия могат да разорят дори застрахованите производители.

Успеваемостта в борбата с градушките, където има площадки, е близо 80% и земеделците са доволни, допълни Кумчев, който отчете, че много производители биха се съгласили да заделят определена такса на декар за разрастването и поддържането на системата. Стопроцентова защита осигуряват само мрежите против градушки над насажденията, но те са изключително скъпи, допълни Кумчев, който даде и свой критерий за успех на един земеделски министър:

Един земеделски министър поема отрасъла, условно казано, то не е условно, фактите в момента са такива – с 80 процента внос на плодове, зеленчуци и месо. В края на мандата той казва: "Тези 80% през моето време на управление аз ги докарах до 60%. Това са едни 20% смъкване на тази много лоша тенденция". Това е всичко в концентриран вид. В това се изразява оценката за управлението на сектора. Всичко останало:  мерки, подмерки, нямат никакво значение.

Интервюто на Веселина Миланова с Красимир Кумчев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна