Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До заседание по същество по делото на акушерката Емилия Ковачева не се стигна

Емилия Ковачева
Снимка: БГНЕС

Защитникът на акушерката Емилия Ковачева, подсъдима за опит за убийство на новородено, поиска делото срещу нея да се гледа в отсъствието на медиите. Според адвокат Владислав Янев журналистическите материали за процеса били манипулативни и във вреда на Ковачева.

От началото на разследването - в края на април 2015 година, защитникът на Ковачева се оплаква от медиите, които, по думите му, сатанизирали клиентката му. По негови жалби на няколко пъти съдия Владимир Астарджиев е чел определения по повод конкретни журналисти, но до опразване на залата никога не се е стигало. Такова беше становището на съдебния състав и днес - няма причини делото да се гледа без журналисти, защото процесите са публични.

До заседание по същество обаче така и не се стигна, тъй като ключови за делото експертизи, отново се оказа, че не са готови. И въпреки че съдът заседава в разгара на лятото, оказа се, че почивки и пътувания са попречили на вещите лица да финализират заключенията си по две ключови експертизи. Съдия Владимир Астарджиев им даде срок до началото на септември и отложи делото за 13 септември. Той отклони искането на адвокат Владислав Янев да бъде разпит свидетел, чието дете при раждането - в следствие на изпускане, е получило черепно- мозъчна травма. Това е тезата и на защитата на Ковачева, че не тя е удряла жестоко малката Никол, а четиридневното бебе е било изпуснато на земята, но не от акушерката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна