Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валентина Цанева: След всяка разходка "на зелено" оглеждайте внимателно тялото си за ухапване от кърлеж

Снимка: БГНЕС

След всяка разходка „на зелено“ оглеждайте внимателно тялото си за ухапване от кърлеж, тъй като те са отличен вектор за предаване на инфекции. У нас най-често пренасят лаймска болест и марсилска треска. Това посъветва инфекционистът и епидемиолог в болница „Тракия“ д-р Валентина Цанева в ефира на предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Тя поясни, че малка част от кърлежите са преносители, но  понякога един кърлеж пренася няколко патогена и всяко ухапване трябва да се проследи от лекар, а самото премахване на насекомото – да се извърши по правилен начин и възможно най-бързо, като се препоръчва това да направи специалист със стерилни инструменти.

Обикновено лекарите - инфекционисти дават съвети на пациентите, ухапани от кърлеж, да следят за температура, да следят за поява на обрив около мястото на ухапване, да следят за поява на увеличени регионални лимфни възли и някакъв друг обрив по тялото, кървене по лигавиците. Това са симптомите, които най-често са първоначални при изява на някои от тези заболявания и пациентите биват съветвани при изява на който и да е от тези симптоми, веднага да се обърнат към лекар.

Липсата на данни за ухапване от кърлеж не е причина да се отрече наличието на заболяването, особено ако са на лице симптомите, припомни Цанева. Тя изтъкна, че няма универсално лекарство, което да се приложи след ухапване от кърлеж, което да е за профилактика от заболяване.

Хигиената на ръцете и внимателното измиване на плодовете и зеленчуци са сред най-добрите варианти да избегнете повечето летни вируси, припомни специалистът. Много е неправилно в басейните да влизат деца без памперси.

Интервюто с д-р Валентина Цанева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени