Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Денева: При предоговаряне на кредит трябва да се огледат всички детайли

Крият ли ниските лихви по депозитите и ниските лихви по кредитите капани за потребителите на банкови услуги при предоговаряне? В предаването "12+3" кредитният консултант Росица Денева коментира различните варианти на предоговаряне на условията:

Ако може да се стигне до договаряне със съответната банка е по-добрият вариант. В много случаи, банката не иска да предоговаря при нови условия, обикновено за стари клиенти условията са малко по-тежки, отколкото за привличането на нови клиенти и затова понякога е по-добре да се направи рефинансиране в друга банка при по-добри условия. 

Много е важно да се разберат новите условия при предоговарянето, предупреди консултантът:

Не само като лихви и като цена на кредита, а и всички останали промени, които ще настъпят със самото предоговаряне. Например - начинът на формиране на лихвата. Ако при старите условия може да сме били при фиксирани лихви, в случая вече може да минем на плаваща, тогава клиентите обикновено остават изненадани защо лихвеният процент започва да варира. Разбира се, също е важно да имаме предвид как е предоговаряна съответната надбавка. Да не би да се случи, че самата надбавка в случая е по-висока, отколкото е била в предишния ни договор. 

Цялото интервю и съвети как да предоговаряме чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени