Eмисия новини
от 17.00 часа

Габриела Христова: Дефицитът на добри детегледачки става все по-осезаем

Женя Милушева: Важен е синхронът между родителите и детегледачката относно правилата

Снимка: БГНЕС

Бум в търсенето на детегледачки се отчита през последните години у нас. Интересът към бавачките се засилва по време на ваканциите.

В момента има дефицит на кадри в този сектор и той става все по-осезаем, коментира в предаването "12+3" Габриела Христова, мениджър в агенция за детегледачки. По думите й, всяко българско семейство има своя концепция в търсенето на детегледачка. Критериите се задават и от възрастта на детето. 

Агенцията проверява щателно кандидатите за бъдещи детегледачки, като изисква от тях медицински документи и проверява препоръките, обясни Христова:

За деца на по-голяма възраст - ученици, семействата предпочитат да работят с гувернантки, тоест по-млади, тип "аниматор", за да могат активно да участват в отглеждането на децата, да имат с тях спортни занимания, да ги водят на различни извънкласни дейности. За по-мънички дечица семействата често търсят по-улеглани, по-спокойни дами, които имат опит в отглеждането на бебета.

Психологът Женя Милушева подчерта, че родителите трябва да зададат правилните въпроси още на първата среща с кандидатката за детегледачка:

И да са с усещането, че са в ситуация на работодатели. Много често в България се доверяваме на близки хора, които познаваме. Но в ситуация на работодател ти не си длъжен да бъдеш мил, любезен. Можеш да задаваш без вина и доста неудобни въпроси. В крайна сметка работата е да намериш надеждния човек за своето дете. 

Много важно е да има синхрон между обгрижващите детето възрастни по отношение на правилата, защото детегледачката става сериозна част от семейната система, смята психологът.

Още по темата ще научите от звуковия файл.

Още от