Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за Българка на годината д-р Велкова с премиера в РИМ

| обновено на 15.08.17 в 10:12

Предпремиерата на филма „Нежна сила“ ще се проведе тази вечер от 18 часа в зала „Източна Румелия“ на Регионалния исторически музей-Пловдив. Ленатата е посветана на д-р Ваня Велкова.

Пловдивчанката е получила почетното отличие на Държавната агенция за българите в чужбина „Българка на годината ’2016“ и е основател на Българското училище в Хамбург.

Д-р Ваня Велкова е родена в Пловдив. Следвала е в България и Германия. Живее в Берлин и се занимава с преподавателска дейност. Кореспондент за Германия на българския вестник „България Сега” в Чикаго, САЩ. Кореспондент за Германия на българското Интернет-радио „Татковина”. 

От години осъществява дарителска дейност в България. В продължение на години изследва българския фолклор и активно го популяризира в България и по света.Снимка

Тя е инициатор и основател на Българското училище в Хамбург през 2000-2001 г., негов пръв учител и директор от 2001-2010 г. През 2000-2001 г. разработва концепция за създаване на нов тип българско училище в чужбина, провежда допитване сред българите в Хамбург и околностите му с цел основаване на българско училище в града, публикува обяви във вестници.

 По нейна инициатива още през първата учебна година училището е лицензирано от МОН в България. След проведена по нейна инициатива процедура Сенатът по образование в Хамбург разрешава оценките по български език и литература да се вписват в немското свидетелството за всеки учебен срок. През 2001 г. създава първата интернет страница на българско училище в чужбина. Инициатор и главен редактор на „Звънче” – вестниче за българските деца в Хамбург. През 2002-2003 г. тя е инициатор, организатор и съучредител на дружество с идеална цел „Българско училище в Хамбург”, досегашен член.

Един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) през 2007 г. – най-голямата и най-активната българска неправителствена организация на българите зад граница. От 2007-2013 г. е член на Управителния съвет на АБУЧ. Настоящ член на АБУЧ, изнася доклади на образователни форуми в България и зад граница. Кореспондент за Германия на вестник „България Сега” в Чикаго с над 100 публикувани материала. Кореспондент за Германия на българското Интернет радио „Татковина” с над 150 излъчени репортажа. Автор и водещ на рубриките „Нашата азбука” и „Нашата България”. Продуцент на филми за бележити българи и събития, излъчени по BG7 TV в Чикаго, САЩ. От години извършва дарителска дейност и осъществява сътрудничество с домове за деца и институции в България.

Изучава българския фолклор – носии, предания, легенди, песни, традиции, диалекти, истории на родове и селища в България. Болшинството от носиите и накитите в колекцията на г-жа Велкова тя е наследила от нейните два големи рода, други е получила дарение от възрастни хора или техни наследници. Автентичните български народни носии и накити тя съхранява, обогатява и проучва в продължение на години. Знае имената на хората, изработили и притежавали някога тези народни костюми, както и свързаните с тях истории на родове и селища, което прави колекцията й илюстрация на един задълбочен изследователски труд.

Изложби:

2014:   Регионален исторически музей в Пловдив, България

2015:  Национален етнографски музей при БАН в София, България

2015:   Берн, Швейцария

2016:  Богота, Колумбия

2017:   Регионален исторически музей в Пловдив, България

Отличия:

·  Грамота и паметен медал „Българино, знай своя род и език!”

·  Грамота от Асоциацията на българските училища в чужбина

·  Грамота „За заслуги и принос за съхраняване историческата памет на Пловдив”

·  Плакет „Excellence Award” от вестник „България Сега” в Чикаго, САЩ

·  Грамота за номинацията „Българка на годината - 2015”

·  Представена в личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани”

·  Удостоена с отличието „Българка на годината  - 2016”, 31 март 2017 г., София



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна