Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ким Чен-ун е решил да изчака с ракетното нападение в района на остров Гуам

САЩ отново предупредиха, че може да настъпи ескалация към война, ако Северна Корея изстреля ракета

| обновено на 15.08.17 в 14:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е бил запознат с плана за ракетно нападение в района на американския остров Гуам в Тихия океан, съобщи Франс прес, като се позова на държавни медии в Пхенян. Севернокорейската държавна телевизия показа снимки на Ким Чен-ун, който обсъжда плана с висшите военни при инспекция в командния център на стратегическите ракетни сили. 

Телевизията цитира думите на лидера на Северна Корея, че Съединените щати първи трябва да вземат правилното решение и да покажат с действията си дали искат да се намали напрежението на Корейския полуостров и да се предотврати опасен военен сблъсък. 

Ким Чен-ун е заявил, че известно време ще наблюдава действията на САЩ, преди да вземе решение, посочва Ройтерс. Ким е наредил на армията да бъде в постоянна готовност за стрелба, ако той вземе такова решение. Ким е наредил на армията да бъде в постоянна готовност за стрелба, ако той вземе такова решение.

Южнокорейският президент Мун Дже-Ин заяви, че на Корейския поулостров няма да има военни действия без съгласието на Сеул. 
За военни действия на Корейския полуостров решение ще вземе само Южна Корея. Никой друг не може да решава да предприеме военни действия без съгласието на Южна Корея. Правителството ни полага всички усилия да блокира войната.

Президентът на Южна Корея призова също северната си съседка да преговаря. 

Призовавам правителството на Северна Корея: без международно сътрудничество е невъзможно да съществуваме и да се развиваме икономически. Ако продължите по този път, ви очаква само международна изолация и мрачно бъдеще.

Американският министър на отбраната Джим Матис заяви, че ако Северна Корея изстреля ракета срещу САЩ, може да настъпи ескалация към война.


Междувременно японският премиер Шиндзо Абе е разговарял по телефона с американския президент Доналд Тръмп. Той е заявил, че приоритет номер едно и на двамата по отношение на Северна Корея е да не допуснат да бъдат изстреляни ракети. Абе е изразил задоволство от обещанието на Тръмп, че САЩ заедно със съюзниците им в района ще отблъсват заплахите от Пхенян.

Чрез тясното партньорство между Япония и Съединените щати, както и сътрудничеството с Китай и Русия и международната общност, се съгласихме, че основният ни приоритет е да направим всичко възможно Северна Корея да не изстреля още ракети.

Вицегубернаторът на Гуам Рей Тенорио изрази задоволство, че реториката на Ким Чен-ун се успокоява и заплахата за острова вече не е непосредствена. 
Радваме се, че реториката започва да се успокоява и Ким Чен-ун засега няма да пристъпи към изпълнение на заплахите си да изстреля ракети срещу Гуам. Между редовете чета, че заплахата вече не е непосредствена. Може това да е личното ми възприятие, но смятам, че много хора го разбират по същия начин.
 
Жителите на остров Гуам също са облекчени, че севернокорейското нападение се отлага. 
Няма да има нападение? Страхотно. Какво друго да кажа? Но при тази ситуация, много хора се притесняват. И аз се притеснявам, не мога да отрека, но трябва да продължим да живеем живота си.


Между САЩ и Китай съществуват много проблеми, но и двете страни имат волята да работят за преодоляването им. Това заяви най-високопоставеният американски военен Джоузеф Дънфорд, който е на посещение в Пекин в момент на напрежение заради Северна Корея.

Дънфорд, който е председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили, разговаря с началника на генералния щаб на китайската армия Фан Фънхуей

В същото време ЕС призовава за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и обяви готовност за пореден път да увеличи санкциите срещу Пхенян, ако Северна Корея продължава изпитанията на оръжия за масово унищожение и средства за доставката на тези оръжия. Това заяви пред ТАСС дипломатически източник в Брюксел след заседание на комитета на ЕС по въпросите на отбранителната политика, събрал се снощи на ниво посланици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна