Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да избегне хаос по границите си, Великобритания може да поиска временно оставане в митническия съюз с ЕС

| обновено на 15.08.17 в 16:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Великобритания може да поиска да остане в митнически съюз с ЕС за известно време. Целта е да се избегне хаос по границите, след като Обединеното кралство напусне общността и да се запази възможно най-голяма свобода на търговията със стоки. Това става ясно от правителствен документ, който се очаква да бъде публикуван днес.

Документът посочва, че една от възможностите след март 2019 г., когато Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз, е да бъде създаден "ограничен във времето" митнически съюз. Подобно партньорство може да премахне необходимостта от митническа граница между Великобритания и ЕС, смятат от министерството за Брекзит.

Британски министри са изказвали разнопосочни мнения по въпроса дали да има икономически бариери между Лондон и ЕС след Брекзит. Липсата на яснота създава несигурност за британския бизнес и правителството се опитва да предотврати нови упреци, че не е подготвено за преговорите за излизането на Великобритания от Съюза, отбелязват световните информационни агенции.  

За преходен период се обявиха преди дни двама британски министри - на външната търговия Лиъм Фокс, който твърдолинен противник на ЕС, и на финансите Филип Хамънд, който е привърженик на т.нар. "мек Брекзит". Те излязоха с обща статиа в опит за покажат единство по условията за напускане на Европейския съюз.

От Европейската комисия казаха, че внимателно ще проучат британското предложение. Говорител на Комисията окачестви публикувания документ като положителна стъпка, но припомни, че общността иска първо да изясни условията по напускането на Великобритгания, преди да преговаря за отношенията след Брекзит. 
По този повод координаторът на Европейския парламент за Брекзит Ги Верхофстад заяви, че Великобритания първо трябва да гарантира правата на гражданите на ЕС и да уреди финансовите си задължения към Евросъюза

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна