Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни празнуват Успение Богородично

Празник е и на градовете Варна и Несебър

| обновено на 15.08.17 в 15:19
13
Снимка: bg-patriarshia.bg

Православната църква отбелязва Успение Богородично или Голяма Богородица. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Денят е и храмов празник на Троянския манастир "Успение Богородично", където Българският патриарх Неофит отслужи Светата литургия пред хиляди посетители.  По традиция, на този ден, християните се прекланят пред чудотворната сила на иконата на Пресвета Богородица Троеручица, която се съхранява от векове в Светата обител. 

Патриархът пожела на миряните:

Света Богородица очаква нашия верен живот в служба на Бога и на своя народ. Да бъдем и ние на този пост, на който Света Богородица беше през целия си живот. За много години! Това е празник на моя манастир, в който съм приемал духовен сан и ще го обичам во веки. 


Чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица беше пренесена с литийно шествие от храма на манастира до параклиса, изграден на мястото, където е сътворила първото си чудо. Игуменът на Троянската света обител епископ Сионий обясни:

Празнува се по този начин, още откакто е донесена иконата от Света гора през 1600 г. Когато е дошла в светата обител, е поставена първоначално именно там. Приканваме всички православни християни към молитвено участие.Снимка


Сред гостите на празника беше и премиерът Бойко Борисов:
Искам да честитя на всички българи този изключително свят празник. Бог пред нас. Ние след него. Има ли вяра, има надежда за в бъдеще. 

Борисов обеща още утре правителството да отпусне 500 000 лева за ремонта на едно от крилата в манастира:
Догодина за празника Антимовото крило, което трябва да се реконструира из основи, ще бъде направено. От една-две години се грижим за не само този манастир, а за всички църкви и манастири в България.

Градовете Варна и Несебър отбелязват своите празници. 

Десетки варненци и гости на града присъстваха на празничната Света литургия в катедралния храм "Свето Успение Богородично" по повод Деня на Варна и големия християнски празник Свето Успение Богородично.  На тържеството присъстваха министърът на регионалното развитие Николай Нанков, кметът на Варна Иван Портних, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, народни представители и много граждани. След края на богослужението започна и празнично шествие.

Вечерта в Летния театър ще се състои церемония по връчването на почетните звания и отличия на известни варненци. 


Несебър – градът на ЮНЕСКО – очаква десетки хиляди туристи, които ще разгледат културно-историческото му наследство и ще се включат в събитията, предвидени в тържествения ден. Ще има тържествена Света литургия, плувен маратон, циркови забавления за най-малките, разнообразни концерти и игри. Кулминацията ще е светлинно лазерно шоу и впечатляваща музикална заря. Празникът от години се е превърнал в успешен туристически продукт. Хотелите в града и региона отдавна са пълни, съобщи кметът на общината Николай Димитров:

Всеки ден в Стария град има между 30 и 40 000 туристи, но на самия празник е имало между 80 и 100 000 човека по уличките, по заведенията, по сцените. Взели сме всички мерки за организация, за безопасност и съм сигурен, че хората, които ще дойдат, ще прекарат едни прекрасни и щастливи мигове.

Благотворителна изложба на ямболски фотографи, посветена на православния празник, ще бъде открита  в Дома за стари хора в село Болярско. В експозицията на "Мъничко щастие" са включени само снимки на обитателите на дома. Те ще бъдат подарък за хората, които могат да ги подарят роднини. 

Стотици вярващи от цялата страна дойдоха в манастира "Света Богородица" във Великотърновското село Арбанаси, за да се поклонят пред чудотворната икона на Божията майка.

В Кюстендил за десети пореден път се провежда традиционното изложение на обредни хлябове. Пред централния храм "Успение Богородично" и Обредния дом ще бъде отслужен и водосвет за здраве. Празникът на обредните хлябове се нарича "Панагия" – "Въздигане на хляба" и се прави по нашенска и християнска традиция, поясни експертът към отдел "Култура" на Общината Любляна Начева:

В тази изложба се подготвят не само автентични произведения хлебни, но и такива, каквито използваме в съвремието. Много участници ще има. Читалищата от нашия регион ще представят своите хлебни шедьоври, подредени по един много красив начин, много различен. Няма оценка за тяхното нареждане. Разбира се, ще мине жури, но няма да има излъчени първи, втори, трети места, тъй като всички са достойни и в това представяне на хляб, особено за Богородица, не може да има победители. Всички са такива.

Снимките от обичая "Панагия" са на Светлана Димитрова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени