Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джевдет Чакъров: Защитените зони по "Натура 2000" са научна разработка, в която няма политическа намеса

| обновено на 15.08.17 в 09:15
Снимка: БГНЕС
Разработването на защитените зони по "Натура 2000" е дело на научната общност. Така бившият министър на околната среда и настоящ депутат от ДПС и член на парламентарната екокомисия Джевдет Чакъров коментира в предаването "Преди всички" проверката на Върховната административна прокуратура, според която обявените за степи площи са по-големи от реалните.

Защитените зони по "Натура 2000" са научна разработка. Те са направени на базата на две директиви на Брюксел – едната директива е за местообитанията, другата е директива за птиците. Защитените зони по "Натура 2000" бяха изработени от цялата научна общност в България, както и от неправителствени организации. Тези зони като обхват и защита на видовете се базират единствено на научни аргументи. Никога не е имало политически натиск или политическо вмешателство в работата на научните колективи. Нещо повече, след като веднъж бяха изработени предложенията за заповедите и по двете директиви, те бяха повторно изцяло верифицирани от научен колектив от БАН. Тогава също имаше вълнения, когато се подготвяше да се финализира процедурата за изграждане на защитени зони по "Натура 2000". Според Закона за биологичното разнообразие кои да бъдат зоните, какви да са им границите, какво да се опазва в тях и при какви режими, се определя с решение на Националния съвет за биологично разнообразие. Списъкът със зоните и документацията за всяка една от тях се изпраща в Брюксел, където също се одобрява от експерти.

Джевдет Чакъров коментира и обвиненията от страна на настоящия екоминистър Нено Димов, че случващото се е бомба, заложена от някогашното правителство

В контекста на рамката, която представих, аз съм изпълнявал своите задължения като министър, който и да е било министър в този период би следвало да извърши тази дейност по този начин, спазвайки закона и да прилага процедурите такива, каквито са за всички страни-членки на Европейския съюз.

Аз няма да коментирам нищо и няма да коментирам работата на всеки, апелът ми е всеки да си свърши работата. В диалогична среда аз споделям обаче друго – че в контекста на изказаното, в контекста на тези процедури, ние трябва да търсим най-балансираното, най-доброто решение, но в рамките на възможното. Това, което бих искал да апелирам в момента, е да има повече информираност, да се пояснява, да се разяснява на всички заинтересовани страни, да има активен диалог. Това трябваше да стане, когато е било необходимо още в самото начало за подготовката на Закона за управление за защитените зони, на режимите, които се предвиждат там, за да може да се обсъди с обществеността и заинтересованите страни.

Бившият екоминистър каза и че проектите като тези за ветрогенереторите и голф игрището трябва да бъдат проверени:

Нека всички проекти, които са били разрешени, да бъдат проверени. Да бъдат проверени от компетентните органи и да се види дали е спазен законът, дали са законосъобразни и всеки един субект, който носи отговорност, наистина да си носи отговорността.

Интервюто на Лора Търколева с Джевдет Чакъров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна