Петър Бакържиев: Поръчката за тол система е подложена на натиск от тези, които не искат да я има

Снимка: БГНЕС
Обществената поръчка за тол системата е подложена на огромен натиск от тези, които имат интерес тя да не се случи, заяви в предаването "Преди всички" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания. Той отбеляза, че досега е имало 23 предложения за промяна на документацията и над 300 въпроса във връзка с участието, по които Агенция "Пътна инфраструктура" е направила разяснения: 

Тази обществена поръчка очевидно е подложена на страхотен натиск, от една страна, от управляващите да се случи, от друга страна, на заинтересованите страни тази обществена поръчка да бъде бавена, защото само си представете времето и ресурсът, който е необходим, за да бъде отговорено на всички тези над 360 въпроса. Подаването на множество жалби, издаването на решения за промяна допълнително е забавило възлагането на обществената поръчка. На мен наистина ми се струва, че тук има двустранен натиск, като като че ли по-силната част от натиска е от онези субекти, които имат интерес от това да не бъде въведена тази система.

Петър Бакърджиев обясни и кой е заинтересован от липсата на тол система, като посочи, че България се е спряла на сателитен тип, а не на такъв с микровълни, който е по-евтин като поддръжка:

Направено е едно много мащабно изследване на системите, които могат да бъдат предложени в България, и се е оказало, че въвеждането на сателитната система всъщност ще излезе с най-малко първоначални инвестиции. Нали си представяте, че монтирането на толкова много скенери на входовете и изходите на пътищата наистина струва пари. В случая със сателитната система изграждането на подобни входове и изходи на платените участъци, просто няма да се случи.

Както забелязваме, в началото тази система ще обхване само тежкотоварните автомобили и то тези над 3,5 тона. Предстои обаче въвеждането ѝ за леките автомобили и лекотоварните такива. Нали разбирате, че с въвеждането на такава система и разширяването на нейния обхват това ще окаже чувствително влияние най-малкото върху противозаконното отнемане на моторни превозни средства, което, за съжаление, в България все още е бизнес. Т.е. въвеждането на тази система ще намали кражбите на автомобили, казано най-простичко, и това е само един от ефектите.

Петър Бакърджиев не е убеден, че системата ще бъде въведена към края на 2018 година, както се планира, въпреки че страната губи много пари:

Възможно е да успеят, аз лично се съмнявам и то защото системата, която предстои да бъде изградена, е достатъчно сложна, а и всъщност целта на това забавяне е бламирането на крайните срокове за въвеждане на системата.

Очевидно е, че тази обществена поръчка представлява огромен интерес за правителството, от една страна, заради въвеждането на тази тол система, чиято подготовка е започнала, забележете, през 2010 година. И ако са верни данните на Световната банка, че всеки месец закъснение на старта на тази система струва на държавата между 30 и 50 милиона евро пропуснати приходи, трябва да направим изчисления за това, че 7 години тези загуби са наистина много сериозни.


Интервюто на Лора Търколева с Петър Бакърджиев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Крал Фелипе Шести

Зетят на испанския се яви в затвора, за да изтърпи присъда

Зетят на испанския крал Иняки Урдангарин,  съден на пет години и десет месеца за злоупотреба с държавни средства, се е явил за изтърпяване на наказанието си, съобщиха испанските власти. Съпругът на инфантата Кристина е отишъл сутринта в затвора в Бриева, на стотина километра северно от Мадрид.   По информация на вестник "Паис" зетят на Фелипе Шести е..

публикувано на 18.06.18 в 10:53
Разрушения от военни действия през 2017 г. в източната сирийска провинция Дейр аз Зур, където в нощта срещу понеделник бяха нанесени въздушни удари срещу проправителствени бойци.

Удари в Източна Сирия убили 38 проправителствени бойци

Почти 40 чужди бойци, съюзници на режима в Сирия, са били убити при въздушни удари в нощта срещу понеделник край източната границаца на страната с Ирак, предаде АФП, позовавайки са на мониторингова организация. Базираният във Великобритания Сирийски център за човешките права, който твърди, че разполага с източници на терен, съобщи, че..

публикувано на 18.06.18 в 10:50

Десетокласник събира и дарява хиляди книги за читалища

Десетокласник събира и дарява хиляди книги за читалища.  Кирил Балдев живее в център за настаняване в с. Звъничево и учи в елитната математическа гимназия „Константин Величков“ в Пазарджик. Момчето, лишено от родителски грижи, е сред най-големите дарители на книги в Пазарджик и региона.  Първото си голямо дарение е направил преди 3 години, когато..

публикувано на 18.06.18 в 10:35
Иняки Урдангарин напуска съд в Палма се Майорка миналата седмица, където получи заповедта за влизане в затвора.

Зетят на испанския крал влезе в затвора

Зетят на испанския крал Фелипе VI влезе днес в затвора, след като загуби обжалването по получена присъда за корупция, съобщи АФП, позовавайки се на испанските затворнически власти. Иняки Урдангарин (50 г.) - съпругът на испанската принцеса Кристина, влезе в затвора в Бриева, на стотина километра северно от Мадрид около 8 часа местно време,..

публикувано на 18.06.18 в 10:32

В Ловеч започва седмица, посветена на Димитър Димов

С изложба и прожекции на филми в Ловеч започва седмица, посветена на живота и делото на българския писател и учен проф. Димитър Димов. На официална церемония тази вечер ще бъде връчена и националната литературна награда на негово име, чиито носител тази година  е писателката Павлина Павлова. Кореспондентът ни Пламен Христов информирае  регионалната..

публикувано на 18.06.18 в 10:22

Млада българка спечели две популярни обществени награди в Ирландия

Млада българка спечели две изключително популярни обществени награди в Ирландия. Тя заминава без нищо в Ирландия, а сега вече е популярна и уважавана бизнес дама там. Тя е пример за това, че когато човек може да поема рискове, има воля и желание да се бори и когато вярва в себе си -просто успява. Тя се казва Паолина от София и е на 36 години...

публикувано на 18.06.18 в 10:21

Елица Стоилова: Хотелиерският ни бизнес има интерес към навлизането на чатботи

Има интерес сред българския хотелиерски бизнес към навлизането на технологиите. Това каза в предаването „Преди всички“ Елица Стоилова, основател на стартъпа Umni и бивш генерален директор на хотел на Марианските острови в Тихия океан. По думите ѝ това не е скъпо: „В момента не предлагаме най-скъпите варианти на чатботи, които разговарят с глас..

публикувано на 18.06.18 в 10:10