Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бакържиев: Поръчката за тол система е подложена на натиск от тези, които не искат да я има

Снимка: БГНЕС
Обществената поръчка за тол системата е подложена на огромен натиск от тези, които имат интерес тя да не се случи, заяви в предаването "Преди всички" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания. Той отбеляза, че досега е имало 23 предложения за промяна на документацията и над 300 въпроса във връзка с участието, по които Агенция "Пътна инфраструктура" е направила разяснения: 

Тази обществена поръчка очевидно е подложена на страхотен натиск, от една страна, от управляващите да се случи, от друга страна, на заинтересованите страни тази обществена поръчка да бъде бавена, защото само си представете времето и ресурсът, който е необходим, за да бъде отговорено на всички тези над 360 въпроса. Подаването на множество жалби, издаването на решения за промяна допълнително е забавило възлагането на обществената поръчка. На мен наистина ми се струва, че тук има двустранен натиск, като като че ли по-силната част от натиска е от онези субекти, които имат интерес от това да не бъде въведена тази система.

Петър Бакърджиев обясни и кой е заинтересован от липсата на тол система, като посочи, че България се е спряла на сателитен тип, а не на такъв с микровълни, който е по-евтин като поддръжка:

Направено е едно много мащабно изследване на системите, които могат да бъдат предложени в България, и се е оказало, че въвеждането на сателитната система всъщност ще излезе с най-малко първоначални инвестиции. Нали си представяте, че монтирането на толкова много скенери на входовете и изходите на пътищата наистина струва пари. В случая със сателитната система изграждането на подобни входове и изходи на платените участъци, просто няма да се случи.

Както забелязваме, в началото тази система ще обхване само тежкотоварните автомобили и то тези над 3,5 тона. Предстои обаче въвеждането ѝ за леките автомобили и лекотоварните такива. Нали разбирате, че с въвеждането на такава система и разширяването на нейния обхват това ще окаже чувствително влияние най-малкото върху противозаконното отнемане на моторни превозни средства, което, за съжаление, в България все още е бизнес. Т.е. въвеждането на тази система ще намали кражбите на автомобили, казано най-простичко, и това е само един от ефектите.

Петър Бакърджиев не е убеден, че системата ще бъде въведена към края на 2018 година, както се планира, въпреки че страната губи много пари:

Възможно е да успеят, аз лично се съмнявам и то защото системата, която предстои да бъде изградена, е достатъчно сложна, а и всъщност целта на това забавяне е бламирането на крайните срокове за въвеждане на системата.

Очевидно е, че тази обществена поръчка представлява огромен интерес за правителството, от една страна, заради въвеждането на тази тол система, чиято подготовка е започнала, забележете, през 2010 година. И ако са верни данните на Световната банка, че всеки месец закъснение на старта на тази система струва на държавата между 30 и 50 милиона евро пропуснати приходи, трябва да направим изчисления за това, че 7 години тези загуби са наистина много сериозни.


Интервюто на Лора Търколева с Петър Бакърджиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!