Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо забавяне на солидния икономически растеж на Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската икономика нарасна през второто тримесечие малко по-слабо от очакваното, тъй като нетната търговия ограничи отчасти иначе солидната обща икономическа експанзия, която е задвижвана в най-голяма степен от съществено повишение на потреблението на домакинствата и на държавните разходи, показва експресна оценка на федералната статистика Destatis.

Икономиката на Германия се увеличи през вторите три месеца на настоящата година с 0,6% на тримесечна база, докато прогнозите на финансовите пазари бяха за малко по-силен растеж от 0,7 на сто. В същото време обаче Destatis направи възходяща ревизия на данните за първото тримесечие до растеж на БВП с 0,7% спрямо предходна оценка за експанзия с 0,6 на сто.

На годишна календарно-коригирана база брутният вътрешен продукт през периода април - юни нарасна с цели 2,1% след повишение с 2,0% през първите три месеца (възходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 1,9%). Това представлява най-солиден растеж на немската икономика от началото на 2014-а година насам, когато БВП се повиши с 2,8 на сто. Календарно-некоригираният растежът на БВП обаче се забави рязко до 0,8% от 2,9% в началото на годината (низходяща ревизия от повишение с 3,2%), но това се дължи на факта, че през първото тримесечие работните дни бяха с три повече, а през второто тримесечие те бяха с три по-малко спрямо същия период на предходната година.

                                                                                                       Графики на БВП на Германия на тримесечна и годишна база

СнимкаСпоред Destatis важен принос за икономическия растеж продължава да оказва по-доброто вътрешно потребление, като крайните потребителски и държавни разходи нараснаха съществено през периода април - юни. Повишение е отчетено и при дълготрайните бизнес инвестиции както за машини и съоръжения, така и в строителството в сравнение с първото тримесечие на годината.

Развитието на международната търговия обаче е оказало негативно влияние върху растежа на немската икономика, тъй като увеличаването на вноса на тримесечна база е било значително по-голям, отколкото износа.

Икономическото представяне през второто тримесечие на 2017 година беше постигнато благодарение на трудовата заетост на 44,2 милиона германци, което представлява повишение с 664 хиляди или с 1,5% спрямо година по-рано, допълва Destatis.

Въпреки малко по-слабите от очакваното данни за второто тримесечие, растежът на германската икономика през първото полугодие остава доста здрав и в подкрепа за канцлера Ангела Меркел, чиято партия продължава да води убедително в проучванията на общественото мнение преди парламентарните избори на 24-ти септември.

Според редица икономисти и анализатори, днешните експресни данни също така вероятно ще засилят очакванията, че ЕЦБ ще стартира през следващата година процес на постепенно оттегляне от агресивните стимулиращи парични и лихвени политики.

Трябва да се има предвид, че по-конкретни детайли относно представянето на икономиката на Германия през второто тримесечие ще бъдат оповестени на 25-и август.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени