Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненаваща стабилизация на британската инфлация през юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Годишната потребителска инфлация във Великобритания стабилизира през юли, тъй като падащите петролни цени компенсираха по-високите цени за дрехи и хранителни продукти, показват данни на официалната статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през юли с 0,1% на месечна база при очаквания за задържането му на нивото от юни.

На годишна база инфлацията във Великобритания нарасна с 2,6%, запазвайки темпото на растеж от предходния месец, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за ускоряване на инфлацията до 2,7 на сто. Трябва да се има предвид, че обезценката на британската лира като реакция на вота на британците преди година за излизане от ЕС, доведе до ръст на потребителските цени през май с 2,9% - най-висока инфлация на Острова от юни 2013-а година.

Британската статистика посочи, че стабилизацията на инфлацията през юли се дължи на понижение на цените на горивата, което компенсира увеличените цени на хранителните стоки, на дрехите и на стоките за домакинствата.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) също стабилизира на юнското ниво от 2,4% и след нейното повишение с 2,6% през месец май. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време ONS оповести и данни, показващи известно забавяне на ценовия растеж на изхода на британските предприятия и доста рязко намаляване на цените на входа.

През юли растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забави силно до 12-месечно дъно от "едва" 6,5% спрямо година по-рано, след като през юни се повиши с 10 на сто. Това представлява най-солидно забавяне на растежа на производствените цени на входа на предприятията от пет години насам и предполага, че влиянието от обезценката на британската лира след референдума в подкрепа за Брекзит започва да намалява. Индексът PPI на входа на предприятията удари пик от 19,9% през януари и от тогава насам има трайно забавяне на неговия растеж.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши през юли на годишна база с 3,2% след растеж с 3,3% месец по-рано.

От една страна днешните данни са знак, че негативният ефект върху финансовото състояние на британските домакинства в резултат на високата инфлация може би в скоро време ще започне да отслабва, което би било добра новина за икономиката на Великобритания, разчитаща доста силно на вътрешното потребление.

От друга страна сигналите за отслабване на инфлационния натиск намаляват значително шансовете за по-скорошно решение на Английската централна банка да вдигане рекордно ниската британска лихва.

Изглежда че участниците на валутните пазари акцентират повече на намаляващите шансове за вдигане на лихвите на Острова, което води до задълбочаване на низходящото движение на британската лира. След доклада на ONS паундът се понижава до ново 5-седмично дъно от 1,2906 щатски долара, докато еврото поскъпва с 0,3% обратно над 0,9100 британски лири с поглед към неговия 10-месечен връх от 11-ти август около 0,9118 нивото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени