Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Петров: МЗ обмисля демонополизация на НЗОК и преостойностяване на клиничните пътеки

проф. Николай Петров
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването залага изключително много на мярката обвързване на качеството на медицинската услуга с достъпа до финансиране от НЗОК, обяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров по повод приоритетите на правителството в сектор "Здравеопазване". 

Обмисля се и демонополизация на Здравната каса, както и преостойностяване на клиничните пътеки.
Обвързването на качеството с финансирането от Здравната каса ще се случи догодина, когато се изработят критерии, посочи министърът на здравеопазването професор Николай Петров и поясни:
Разработване на мерки за селективен подбор при избор на медицински услуги, финансирани от НЗОК въз основа на Националната здравна карта. Изключително много ще държим на тази мярка.
Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването работят върху преостойностяване на медицинските дейности и на клиничните пътеки, посочи още министърът. 
Ние ще преразгледаме абсолютно всички клинични пътеки. Много голям труд е това и ще ни отнеме време, но се надявам голяма част от тях да влязат във високоспециализираната доболнична помощ
Сред останалите приоритети са демонополизация на Здравната каса.
Стартираме обществен дебат за демонополизация на НЗОК, както и моделите, свързани с постигането на тази демонополизация. В момента работни групи в Министерството на финансите, в Министерството на здравеопазването работят по тази тема

В областта на лекарствената политика се предвиждат мерки за ограничаване на паралелния износ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна