Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ започва втория етап за избор на генерален директор на БНТ

СЕМ
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии започва втория етап за избор на генерален директор на БНТ. Регулаторът допусна  и деветимата кандидати за поста, защото на първия етап не бяха открити пропуски в техните документи.


На своето заседание всеки от петимата от членовете на СЕМ ще разгледа поименно всяка кандидатура, след което ще бъде проведено и гласуването за допускане до събеседване. Нужни са поне три гласа "за" одобрените кандидати. Ако няма мнозинство, е възможно да има отпаднали от конкурса. Това е нововъведение, тъй като досега всеки, който отговаряше на изискванията и беше подал всички необходими документи, имаше право да защитава концепцията си на публично изслушване в СЕМ. 

Сега обаче СЕМ си запазва правото да отсява кандидатите предварително. Сред изискванията за кандидатите за генерален директор на БНТ са наличие на опит в електронни медии, най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия, както и декларация за тригодишен опит от мениджърска позиция. СЕМ ще обяви допуснатите до изслушване кандидати на 17-и август.

Самите изслушвания ще се проведат на 21-ви и 22-ри август, а гласуването за нов генерален директор на БНТ ще се проведе на 23-ти август.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна