Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Средният доход на човек е нараснал с девет на сто към юни, информира "Капитал дейли". Все още основният доход идва от работната заплата. Нарастването в номинално изражение е със 116 лева на човек, показват статистическите данни, според които всеки член на средностатистическо семейство е вземал през юни 1355 лева. 

"Труд" допълва информацията със заглавие, че разходите ни растат повече от доходите през второто тримесечие на годината. Сметките за обзавеждане, ток, вода и отопление са се увеличили с десет на сто. Увеличават се и разходите за транспорт и здравеопазване. През юни българинът е намалил консумацията на хляб и месо, отчита още статистиката.

Според "Стандарт" една трета от доходите ни отива за храна. Потреблението се е увеличило с 11 на сто за периода април – юни.

"Телеграф" избира за тема на броя напливът от просяци. Водещото заглавие е "Просяци ни атакуват през 40 метра". До хиляда лева на ден е приходът на просяците по Черноморието, в София те печелят по три хиляди, установява проверка на изданието. Някои от тях посещават Гърция, където имат приходи по 300 евро на ден. Просяците се мръщят на храна и искат подаяние в брой.

"Монитор" продължава своя тема от предишни дни – "По сто майки на година захвърлят децата си", пише на първа страница. Крадат красиви малчугани, за да ги пращат като просяци в чужбина. Десет майки всеки ден оставят деца в специализирани домове, е установил екип на вестника.

Всички вестници информират за намерението на управляващите да облекчат административно гражданите и фирмите с различни промени в нормативната уредба. На първа страница "Сега" съобщава: "Граждани и фирми няма да се разкарват за справки за платени данъци". Компаниите ще могат по-лесно да се регистрират по ДДС и няма да публикуват баланси, ако нямат дейност. 

За "24 часа" намеренията на управляващите също са централна тема. "Горанов слага ПОС устройства във всички служби", пише на първа страница на днешния брой. Няма да има банкови такси при държавни вземания. Нормативните промени предвиждат и премахване на изискванията за хартиено удостоверение за редица плащания.

"ГЕРБ уличи ГЕРБ в лъжа" е водещото заглавие на "Земя". Вестникът коментира развитието на конфликта между управляващата партия и опозиционните БСП и ДПС за "Цанков камък". Интерпретацията на "Дума", също на първа страница, е "Борисов въвлече Австрия в корупционен скандал". Корнелия Нинова ще съди всеки, въвлякъл името ѝ в инсинуацията около "Цанков камък".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна