Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 3,5 милиона лева са прибрали телефонните измамници за първите седем месеца

Снимка: БГНЕС
Близо три милиона и половина лева са прибрали телефонните измамници у нас за първите седем месеца на годината. Това съобщи пред "Хоризонт" Златка Падинкова от Главна дирекция "Национална полиция".

Най-използваната схема остава съдействие на полицията.

За да не бъдат заловени от полицията, телефонните измамници вече избягват всякакъв контакт с жертвите си, обяснява Златка Падинкова. Дори и хората, изпратени да приберат палите от престъплението, избягват среща:

Много често парите се оставят на места като входове на блокове или пък се закачат на порта на двор. Хвърлят се през тераса, оставят се до боклукчийски или в боклукчийски кофи, под камъни в градски градини и въобще където може да се сетите, на различни места – пак с идеята да се прекъсне прякото предаване на паричните средства между пострадалия и куриера.

Телефонните измамници използват различни схеми, допълват от МВР. Най-успешната обаче остава "съдействие на полицията":

Продължава да е особено актуална схемата "съдействие на полицията" при провеждане на полицейска операция за задържане на извършители на телефонни измами, което е преплетена и с друг сценарий, при който обикновено се обаждат, първоначално се представят за близък роднина на жертвата, който е пострадал и има нужда от спешно лечение. Съответно след това се включва евентуално лекарят, който иска парична сума за лечението и от там нататък се пристъпва към заплахи за живота и здравето, саморазправи.

Цялото интервю със Златка Падинкова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна