Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъщерята на Цветан Василев се издирва с Европейска заповед за арест

Съпругата на Цветан Василев с открито писмо до президента заради обвинение срещу дъщеря им

| обновено на 16.08.17 в 15:08
Радосвета Василева
Снимка: www.vassilev.bg

Дъщерята на банкера Цветан Василев Радосвета Василева от вчера се издирва с Европейска заповед за арест. Това става ясно от пресъобщение, разпространено от прокуратурата в отговор на журналистически запитвания. В него се уточнява, че Василева е обвинена задочно в пране на пари в размер на малко над 2 милиона и 600 хиляди лева. 

Обвинението на Радосвета Василева е било повдигнато в присъствието на упълномощен от нея адвокат.  Преди това разследващите са изпратили две призовки на неин актуален адрес – на 2-ри и на 7-и август. По данни на охраната на жилището дъщерята на банкера от дълго отсъствала от него и призовките се получавали от адвокат. 

По делото, уточняват от прокуратурата, има данни, че Радосвета Василева е напуснала България точно преди година и до този момент няма регистрирано влизане в страната. От съобщението не става ясно дали издирването ѝ с европейска заповед за арест е поради наличие на информация, че тя се намира на територията на Европейския съюз. При аналогична ситуация на задочно обвинение на банкера Цветан Василев, той беше издирван и чрез Интерпол.

Обвинението, повдигнато на Василева, е задочно и е за купен от нея двустаен апартамент във Варна с пари, дарени от баща ѝ. Според прокуратурата става дума за пране на придобити по престъпен начин малко над два милиона и шестотин хиляди лева. Василева, която – според данни на службите, е извън България от една година, се издирва с Европейска заповед за арест. Ако бъде намерена, тя трябва да бъде задържана за 72 часа, за да бъде изправена пред съд, който да ѝ определи постоянна мярка за неотклонение.

За разлика от лаконичното съобщение на държавното обвинение, провокирано от медийния интерес по новото развитие на казуса "КТБ", майката на Радосвета Василева – Антоанета, също със задочно обвинение за пране на пари, е доста обстоятелствена в писмото си до президента, когото пита: смята ли, че е нормално главният прокурор да използва властта си за лична вендета срещу тези, които го изобличават в корупция, чрез децата им? и как ще защити невинните хора от мафията?. Василева недвусмислено обвързва обвинението срещу дъщеря си със задвижената от банкера процедурата за искане на закрила от САЩ по закона "Магнитски", по повод на която обяснява, че таза жалба е заради грубото погазване на човешките права на съпруга ѝ от страна на главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски. Българската прокуратура изпълни поредната мръсна поръчка на мафията, като скалъпи набързо скандално нелепо обвинение срещу дъщеря ми, пише в писмото си до президента Антоанета Василева.

В открито писмо до президента Румен Радев съпругата на банкера Антоанета Василева моли държавния глава да отговори какви стъпки би предприел, за да изчисти държавата от корупционните практики и мафиотските обвързаности. 

Обвиненията срещу дъщеря си и постановеното задържане Антоанета Василева определя като поредна мръсна поръчка на мафията, изпълнена от прокуратурата по скалъпени набързо нелепи обвинения и пита Румен Радев какво ще направи, за да защити невинните хора от мафията и да изчисти държавата от корупционните практики.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна