Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвориха офертите по обществената поръчка за изграждане на тол системата

Московски: Вариантът държавата сама да изгради и оперира с тол системата е резервен

| обновено на 16.08.17 в 21:17
Снимка: БГНЕС

Общо шест са фирмите и консорциумите, които кандидатстват за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на тол системата. Индикативната стойност на обществената поръчка е 200 милиона лева без ДДС. Комисия в Пътната агенция ще оцени първо техническата, а после и ценовата част на офертите, след което ще класира кандидатите. Фирмите подали оферти са: Обединение "БГ път", "Капш трафик солюшънс", "Толлнет" АД, "Сиела норма" АД, Обединение "Телетол", Консорциум "Тол България".

Предстои комисия в Пътната агенция да оцени първо техническата, а след това и ценовата част на офертите и след това да класира кандидатите. Не е сигурно обаче, че някоя от тези 6 фирми ще изгражда тол системата, тъй като заради забавения търг за нея, обявен през април миналата година, премиерът Бойко Борисов обяви преди дни резервен вариант - държават сама да направи системата за таксуване. Процедурата се бави заради жалби на различни фирми по провеждането й.

Вариантът държавата сама да изгради и оперира с тол системата е резервен. Това заяви и днес министърът на транспорта Ивайло Московски

Резервният вариант е държавата да си го възложи на държавна компания, в случая "Автомагистрали", която е към "Пътната агенция", и да започне самото изграждане, и след това оперирането от държавната компания. Би трябвало да сме оптимисти и за двата варианта, каза още Московски.

По думите му, това е едно от най-важните неща, които трябва да се случат в сектор "Транспорт".

Докато не стане справедливо таксуване по пътната инфраструктура, ще бъде дебалансиран целият транспорт в България.

Очакванията са тол системата да заработи в края на 2018г., а приходите от нея да са от 800 млн. до 1 млрд. лева годишно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна