Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на британската безработица през второто тримесечие до 42-годишно дъно, но при нов спад на реалните доходи

Нивото на безработицата във Великобритания се понижи изненадващо през второто тримесечие до ново 42-годишно дъно, като в същото време броят на работещите европейци на Острова достигна рекорден връх, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за трите месеца до края на юни се понижи до 4,4% при очаквания за стабилизация в нивото от 4,5%, отчетно през периода март - май, като това е най-ниската британска безработица от 1975-а година насам.

Броят на безработните британци се понижи през второто тримесечие с 57 000 до 1,48 милиона, като в същото време заетостта нарасна със 125 000 до рекордните 32,07 милиона, или трудова заетост от цели 75,1 на сто. Увеличаването на заетостта се дължи катко на нарастване на британските граждани, така и на гражданите от други националности, които са успели да си намерят работа.

Броят на работещите от Европейския съюз на Острова се повиши през юни до рекордните 2,4 милиона. Трябва да се има предвид, че контролирането на имиграцията от ЕС е един от основните приоритети, заложени от британските власти в тяхната стратегия за Брекзит.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания се понижиха през юли с 4200 след тяхно повишение с 3500 през юни.

Стабилното намаляване на безработица и нарастване на заетостта обаче все още не успяват да доведат до по-високи доходи, като реалното заплащане на труда се понижи през второто тримесечие спрямо същия период на 2016-а година, след като излезе за пръв път на негативна територия по-рано през настоящата година.

Средните доходи, изключвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юни с 2,1% на годишна база при прогноза за запазване на темпото на растеж от 2,0%, отчетено през май. Отчитайки обаче инфлацията, която нарасна през юни с 2,6%, реалните заплати във Великобритания де факто се понижиха през второто тримесечие с 0,5% спрямо година по-рано след аналогичен спад и през трите месеца до края на май.

Средните седмични доходи, включвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юни с 2,1% на годишна база след повишение с 1,9% през периода март - май и при очаквания за по-слаб растеж от 1,8 на сто. И тук обаче реалните доходи на инфлационно-коригирана база се понижават през второто тримесечие на годината с 0,5% след техен спад с 0,6% през трите месеца до края на май.

Само в рамките на юни общите доходи нараснаха на годишна база с 2,8%, докато реалното заплащане на труда се повиши с 0,5% спрямо година по-рано след два поредни месеца на понижение.

Днешните данни за доходите са поредно доказателство, че британските домакинства продължават да чувстват негативното влияние на растящите цени въпреки здравия трудов пазар и рекордно ниското ниво на безработица. Спадът на реалната доходност е тревожен сигнал за бъдещия растеж на британската икономика, която се осланя доста силно на вътрешното потребление. Юнските данни обаче, показващи нарастване на реалните доходи, изглеждат като първи позитивен сигнал за пречупване на тази негативна тенденция от началото на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!