Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: България е с най-висок дял от БВП на разходите за обществен ред и сигурност в ЕС

Европейски статистически институт

През 2015 година в 28-те държави-членки на ЕС са били направени държавни разходи за обществен ред и безопасност, надхвърлящи 258 млрд. евро, показват данни на Евростат. Тази сума е равна на 1,8% от БВП на целия Европейския съюз.

За сравнение, тези разходи са били по-големи от средствата, които са били изразходвани за други основни дейности като "отбрана" (1,4% от общия БВП), "отдих, култура и религия" (1,0%) или "опазване на околната среда" (0,8%). Трябва да се има предвид, че разходите на европейските правителства за "обществения ред и безопасност" обхващат главно средства, изразходвани за полицейските служби, за службите за противопожарна защита, за съдебни съдилища и затвори.

Евростат посочва, че най-голям дял от БВП на разходите за "обществения ред и безопасност" е бил отчетен в България, а най-нисък - в Дания и Люксембург.

                                                                                                      Разходи за обществен ред и сигурност като процент от БВП

Снимка

През 2015 година държавните разходи за обществен ред и безопасност като процент от БВП са били най-високи в България (цели 2,8% от БВП), Словакия (2,4%), Румъния (2,3%), Хърватия и Полша (с по 2,2%). На противоположния край на тази скала са Дания и Люксембург (с такива разходи за едва 1% от БВП), Ирландия (1,1%), Малта и Финландия (с 1,2%), Швеция (1,3%) и Австрия (1,4%).

Тази класация обаче изглежда съвсем различно, когато се оценяват изразходваните суми за сигурност според размера на населението на всяка държава-членка. Средните разходи за "обществен ред и безопасност" през 2015-а година са възлизали на 507 евро на човек от населението на целия Европейски съюз.

Държавите от ЕС, които са изхарчили за сигурност над 500 евро на жител, са Люксембург (с цели 899 евро), Великобритания (792 евро), Холандия (724 евро), Белгия (644 евро), Ирландия (598 евро), Швеция (594 евро), Германия (581 евро), Австрия (545 евро), Франция (535 евро) и Италия (506 евро).

В противоположния край на тази класация с разходи под 250 евро на жител се намира България (с разходи за едва 173 евро), следвана от Румъния (с 183 евро), Литва (204 евро), Унгария (230 евро), Хърватия (231 евро), Полша (247 евро ) и Латвия (248 евро).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна