Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на еврото след париране на надеждите за отслабване на стимулиращата политика на ЕЦБ

Снимка: БГНЕС

В сряда еврото губи позиции спрямо останалите основни валути, след като източници на агенция Ройтерс сигнализираха, че президентът на ЕЦБ Марио Драги няма да използва участието си през следващата седмица на симпозиума на Фед, известен като "Джаксън Хол", за да сигнализира за предстояща промяна на агресивната стимулираща политика, провеждана от централната банка.

Ройтерс цитира говорител на ЕЦБ, според който г-н Драги ще се фокусира в речта си на 25-и август върху основната тема на форума - "Насърчаване на динамиката на глобалната икономика", докато друг източник на агенцията добави, че той иска да отложи политическата дискусия в рамките на централната банка за есента, както беше договорено на заседанието, проведено през юли.

През последните седмици имаше засилване на очакванията, че именно речта на Марио Драги на симпозиума "Джаксън Хол" следващия петък ще даде началото на дебата в ЕЦБ относно това, как да се прекалибрира паричната и лихвена политика, като се има предвид солидният икономически растеж и бързо намаляващата безработица в еврозоната, но при наличието на все още слаба инфлация.

Трябва да се има предвид, че именно при последното си участие през 2014-а година в "Джаксън Хол", който се счита за форума на централните топ банкери, Драги постави основите на програмата на ЕЦБ за "количествени облекчения". Именно това подхрани надеждите в последно време, че неговата реч през следващата седмица ще даде първи по-ясен сигнал за предстоящо оттегляне на централната банка от нейната програма за покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро на месец.

С оглед на големите очаквания от предстоящата реч на Марио Драги, не е изненада, че днешната информация на Ройтерс предизвика отслабване на еврото на валутните пазари.

Единната европейска валута се понижава с 0,25% към 1,1691 долара, отправяйки обратно поглед към "двойното дъно" около 1,1687 от 9-и и 15-и август. В началото на месеца еврото достигна до две и половина годишен връх от 1,1909 долара, нараствайки от началото на годината с цели 11,5%. По този показател еврото е най-добре представящата се от десетте водещи валути, като голяма част от неговото възходящо движение беше факт през последните няколко месеца именно на фона на засилващите се очаквания, че ЕЦБ ще стартира процес на постепенно оттегляне от масивните си стимулиращи парични политики.

Новината, че предстоящата на 25-и август реч на Марио Драги няма да се окаже ключова за бъдещата политика на ЕЦБ, доведе до предпазливо понижение на еврото към 129,80 японски йени от сутрешен 8-дневен връх около 130,39 нивото и до негово понижение от вчерашен 7-дневен връх около 1,1476 швейцарски франка към 1,1381 нивото.

Единната европейска валута се търгува и малко под 0,9100 британски лири, след като по-рано през днешната търговия еврото поскъпна до нов 10-месечен връх около 0,9142 нивото - непосредствено под неговия важен връх от 0,9144 паунда, достигнат през октомври 2016-а година.

В същото време щатският долар се търгува недалеч от неговия триседмичен връх спрямо кошница от останалите шест основни валути, който беше ударен във вторник след изненадващо силни данни за продажбите на дребно в САЩ през юли.

Днес зелените пари поскъпват с 0,15% към 10-дневен връх от 110,94 японски йени и с 0,14% към 0,9755 швейцарски франка, докато британската лира се понижи за кратко до 5-седмично дъно от 1,2841 долара.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени