Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аглика Генова и Любен Димитров: Стремим се към един връх, който може би дори не съществува, но ние не знаем, дали той съществува

На 27 юли те получиха „Ехо класик“ – германската наградата за звукозапис

БНР Новини
Снимка: genova-dimitrov.bplaced.ne

Записът е осъществен в Първо студио на БНР със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Йордан Камджалов. Дискът обединява втория концерт за две пиана от Виктор Бабин и концерта за две пиана от Бела Барток. Лорета Драноф им разкрива красотата на концерта на Бабин и заедно мечтаят за записа на този концерт още по време на конкурса в Маями. Идеята се осъществява почти десет години по-късно.

Преди това те са спечелили най-големите награди в състезанията за клавирни дуа – на конкурса на ARD в Мюнхен и на конкурса за клавирни дуа в Токио през 1996 г., след година покоряват журито и публиката в Маями на „Murray Dranoff Piano Duo Competition“.

Сега отново са в топ класацията, когато Фоноакадемията в Германия им присъжда „Echo Klassik 2017“ за запис на произведение от 20/21 век. За да започнат да се състезават за наградата са били необходими десет рецензии в световен мащаб. Едва след това влизат в листата, която вече се оценява от журито на Фоноакадемията, както и от независими експерти. Следят се продажбите на диска по света, взема се под внимание и мнението на публиката.

В средата на юли научават, че ще получат тази награда, но им е забранено до 27 юли да съобщават новината. Тогава са в Русе, за международната академия „Алегра“, където водят майсторски клас.
Аглика Генова и Любен Димитров са ученици на Константин Ганев в музикалната академия в София, а след това на Владимир Крайнев в Хановер. Започнали са като солови изпълнители, но след това решават да бъдат заедно – Владимир Крайнев винаги ни водеше в тази насока – никога да не изчезват личните качества на всеки в клавирното дуо, а напротив винаги ни насърчаваше всеки един от нас да търси собствения поглед върху музиката, която свирим, който обаче в определения момент да влезе в синхрон с другия... Всеки път, когато се заемем с ново произведение по-голямата част от подготовката ни ние изработваме или изживяваме като работа върху нас самите, всеки поотделно... минимално репетираме заедно, като в определени моменти се събираме, за да видим кой докъде е достигнал в развитието си, в собствените идеи, узряването на материята и когато успеем да намерим този синхрон, тогава нещата потичат. Казват, че са двама солисти, които разговарят един с друг.
Ние приемаме тази награда като ново предизвикателство, много голяма отговорност към нашата публика, фенове, приятели, семейство. Това е признание, което изисква продължение.

Официалната церемония ще бъде на 29 октомври в новата зала в Хамбург. Категориите са 22. Радостно е, че в категорията „Оперен запис“ награда получава записът на операта „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт с участието на Соня Йончева като Графинята. Акордеонистката Ксения Сидорова, която тази година гостува на фестивала в Правец също получава награда в категория „Инструменталист“ за диска си „Кармен“. Диригентът Константин Тринкс, когото българската публика добре познава от работата му над постановките на Вагнер в Софийската опера също е носител на наградата в категорията „Симфоничен запис на музика от 19 век“ – заедно с оркестъра на Моцартеума в Залцбург той представя симфония №1 на Ханс Рот.
В звуковия файл чуйте разговора на Ралица Фичева с Аглика Генова и Любен Димитров.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени