Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се борим с безпощадната чемширова пеперуда в личната градина

Снимка: Георги Петровски

Един непознат допреди няколко години растителен вредител нанася особено тежки щети на декоративните чемширови насаждения в дворовете и градините ни. Той е особено агресивен и за много кратко време изяжда листата на вечнозелените растения.

Вредителят се нарича чемширова пеперуда или чемширов молец, обясни пред Радио София Ваня Божилова, директор "Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик. Той е от групата на "инвазивните видове", които са пренесени в страната ни в резултат на човешката дейност. Тези вредители намират благоприятни условия за развитие и разпространение в България, тъй като тук липсват естествените им врагове.

Гъсениците на чемшировата пеперуда се активизират при затопляне на времето над 10-12 градуса, в нашата страна обичайно това е през месец март, когато е най-важно да се предприемат мерки срещу вредителя. Важно е да се знае,  че първите повреди по храса са във вътрешността под формата на нагризвания по младите листенца. По-късно големите гъсеници, след трета възраст излизат на повърхността на храста и могат да бъдат забелязани по-лесно. Друг признак, по който може да се съди за наличието на чемширова пеперуда, е наличието на техните екскременти, както по храста, така и посипани по земята, обясни Божилова.

Стопаните на лични дворове е добре да знаят, че гъсениците могат да се събират с домакинска прахосмукачка или да се използва силна струя вода, с която се свалят гъсениците и яйцата на земята. Друг препоръчван метод е изграждане на светоуловка с уред с UV светлина, прозрачна мрежа и леген с вода, в който да се удавят пеперудите.

Прилага се и химическо третиране с регистрирани продукти за растителна защита за представители на лепидоптера, какъвто е чемшировият молец, като най-добри ефекти дава обработката при активизирането на гъсениците през март.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени