Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росина Станиславова: Трябва да се обяснят на хората предимствата на паветата

Разрешителното за реконструкцията на бул. "Прага" е изтекло

Снимка: БГНЕС

Росина Станиславова от Сдружение "Бели брези", част от Инициативния комитет за запазване на гранитните павета в София заяви пред Радио София, че Столичната община е започнала ремонта на бул. "Прага" извън рамките на закона. Тя посочи, че според данните на табелата, която е поставена на ремонтното трасе, разрешителното за реконструкцията вече е изтекло. Същевременно в становището на Министерството на културата за ремонта на бул. "Прага" изрично е посочено да не се подменя съществуващата паважна настилка, а тя, след съответните ремонтни дейности по подмяна на тръбопровода, да бъде възстановена.


Основната тема, обаче, не е да се противопостяват позициите "асфалт" или "павета", важно е да стане ясно защо паветата са по-ценната настилка за един голям град като София, подчерта Станиславова. По думите й точно администрацията е длъжна да информира гражданите за предимствата на един или друг вид настилка. Запазването на паветата по бул. "Прага" е важно не само заради запазването на автентичния градски вид, а защото има предимства, която я прави предпочитана в различни държави като Германия и Австрия, защото е "дишаща" и има благоприятно влияние с оглед намаляването на парниковия ефект. Ако се погледне дори икономическата страна на въпроса, трябва да се отбележи, че полагането на един квадратен метър паваж е в пъти по-евтино от полагането на квадрат асфалт.

Заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев бе категоричен, че в момента е в ход първоначалния проект за ремонта на бул. "Прага" с предвидена асфалтова настилка, като има изпратено искане до Министерството на културата за преразглеждане на позицията за запазване на паважа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени