Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов пожар избухна в Хасковско между селата Княжево и Срем

| обновено на 17.08.17 в 15:24
Снимка: БГНЕС

Нов пожар е възникнал в гориста местност между тополовградските села Княжево и Срем. Има  предположения, че той е умишлен, тъй като запалванията са тръгнали едновременно от 3 различни места. Възможно е заради усложнената обстановката да бъде свикан Областният кризисен щаб.

Същевременно продължава гасенето на пожара на българо -турската граница. Няма пострадали хора и застрашени населени места.

Пожарът край село Маточина обхваща фронт от 1200 декара. Тази сутрин в гасенето се включиха 34-ма военни от хасковското поделение. На мястото са седем противопожарни автомобила, горски служители и доброволци, които от вчера се борят с огнената стихия.

Другият пожар при село Сакарци беше локализиран снощи. Там останаха дежурни екипи, за да предотвратят ново подпалване. Пламъците унищожиха над 800 декара площи. Температурите в региона още от сутринта са високи, има и силен вятър, което допълнително усложнява обстановката.

Води се разследване срещу 45-годишен мъж от Тополовград, който вероятно със селскостопанска техника е подпалил първото огнище до село Хлябово

Почистването на на пасища и работа с тежки селскостопански тмашини е причината за подпалването на Сакар планина, обясни заместник областният управител на Хасково Здравка Стефанова:

Въпреки забраната за боравене със селскостопанска техника във времето, в което е особено опасно за възникване на пожари, явно се нарушава тази забран
а. Отправяме апел към всички да се въздържат и да не го правят в този период.

Пламъците са тръгнали от местността "Манчева бахча" край село Хлябово. Там са открити два трактора на стопанина, почиствал с тях ниви и пасища. Пожарът в Тополовградско е локализиран.

Продължава борбата с огнената стихия край селата Присадец и Маточина, където в гасенето с границата с Турция се включиха и военните.


Щетите от горящите вече едно денонощие площи в района все още не са изчислени
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени