Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Кирилов: В антикорупционния законопроект на БСП има опит да се наруши Конституцията

| обновено на 17.08.17 в 08:45
Данаил Кирилов, ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на Правната комисия в Народното събрание, коментира в "Преди всички" антикорупционния законопроект, представен от БСП.

Става дума за политически подход, който би трябвало да се разбере от всички. Темата за антикорупцията се дискутира повече от година и половина. Това е четвъртият проект, който обсъждаме, припомни Кирилов.

БСП твърди, че открива едва ли не разковничето и то е в специалния детайл, който зависи от назначението на председателя на антикорупционния орган от президента на Републиката. 

Наименованието е "Специална агенция антикорупция". Това навежда на извода, че с това наименование се създава извънреден орган, с извънредно законодателство, което е недопустимо.

Има категоричен опит да се наруши Конституцията.

Председателят се назначава от президента – имаме пълно препокриване на два органа по персоналния състав. Тримата заместник-председатели се избират от квалифицирано мнозинство от две трети. Тази специална комисия също ще бъде управлявана от едноличен орган. Изборът с квалифицирано мнозинство се определя само в конституцията, това също не е съобразено, подчерта Кирилов. 

Комисията трябва да решава, не един човек, назначен от друг човек. Така трябва да се решава също срещу кого трябва да запомчне проверка, например, смята Кирилов.

Досега обсъждахме всички предложения и сме в този дебат повече от година. БСП накрая пак реши да търси популизъм и политически ефект и да манипулира хората, каза още Данаил Кирилов.

Законът влиза за обсъждане на 1 септември, припомни Кирилов.

Цялото интервю на Силвия Великова с Данаил Кирилов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени