Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Христов: Налагането на ред не става с шумни акции

Шумните акции са характерни най-вече за Борисов, смята пиар експертът

Снимка: Ани Петрова

Акциите на вицепремиера Валери Симеонов в "Слънчев бряг" – така ли се борим с шума и беззаконието, пиар акции ли са това, и дали не пропускаме нещо друго в държавата – тези въпроси коментира в "Преди всички" Александър Христов, председател на УС на Българското дружество за връзки с обществеността.

Бойко Борисов също работи така – с кратки, шумни акции. Акцията срещу шума също е шумна. Не съм убеден. Това не е пиар акция, а лъскане на имиджа. Има сигнали за хора, които харесват това поведение на Валери Симеонов.

Има и хора, които харесват да видят как "лошите" собственици на заведения страдат, а те самите получават форма на възмездие, отбеляза Христов. Той отбеляза, че във Фейсбук има огромно недоволство от тези акции, но Фейсбук недоволството не е мерило. Да погледнем действителността.

Задават се въпроси защо не прави проверки по други места, защо точно тези заведения? Може би вицепремиерът ще влезе в конфликт, в който не би искал да влиза.

Тези проверки не се правят по този начин. Той показва, че държи на законите, но това не означава нищо. Принуждаването да се спазват законите трябва да става тихо и ежедневно. Тогава се създава представа, че хората живеят в уредено общество, подчерта Александър Христов.

Това е тертипът на поведение и на Борисов – с наказателни акции, шумни, но без последици. Ако мисли, че ще спечели някакви позитиви, веднага се появява. Дори по най-обикновени битови въпроси. Избягва да говори по други важни въпроси – за икономиката и обществото. Това е част от доста по-голяма вълна от популизъм, която залива Европа през последните години.

Защо политиците застанаха толкова шумно и толкова рязко срещу фалшивите новини – защото се обърнаха срещу тях. Вече от фалшивите новини страдат и политиците. Няма какво да се каже в специален закон за фалшивите новини повече, отколкото е казано в другите закони – регламентирани са обидата, клеветата и т.н. Един скандал избутва друг скандал, няма истинска информираност, каза още Христов.

Цялото интервю на Силвия Великова с Александър Христов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна