Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Черешева: В България има много инструменти за притискане на журналисти

Снимка: БНР
Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти в България коментира в "Преди всички" сигнала на Николай Бареков до прокуратурата с искане за проверка на няколко водещи журналисти.

Езикът му създава внушение, че повечето журналисти са корумпирани, взимат пари и укриват данъци. Целта е създаване на определени нагласи срещу конкретни хора и групи от хора. Редно е прокуратурата да провери добре сигнала, защото г-н Бареков беше публикувал на сайта си сигнала. Той е изключително мъгляв. Би било опасен прецедент това да се превърне в практика и не само спрямо журналисти, подчерта Черешева.

Били сме атакувани, когато сме засягали интересите на определени личности. Недопустимо е евродепутат да използва подобен език. За съжаление, той не е единствен и е редно неговите работодатели да бъдат наясно с това.
Няма много инструменти, по които може да бъде санкциониран един евродепутат. За нас въпросът е принципен. Ще бъде много опасно да се превърне в практика журналисти да бъдат притискани по този начин. В България има десетки инструменти за това. Един от най-използваните е оклеветяването, отбеляза Мария Черешева.

Много експерти вече отричат термина фалшиви новини. В Германия вече се въведе регулация. За момента не е ясно дали това е положително. Установено е например, че от 10 най-четени новини за Меркел 7 са доказано фалшиви. 


Ако се тръгне към някакъв вид регулация, всички тези въпроси трябва да бъдат адресирани и няма как да има една дефиниция на фалшива новина
, смята Черешева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна