Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорна среща на добруджанци в Генерал Тошево

Над 70 самодейни и читалищни състави и повече от 80 индивидуални изпълнители са заявили участие в ХІХ Добруджански фолклорен събор „Богородица“ в Генерал Тошево. Празникът ще се проведе на 26 и 27 август, съобщиха от Общината.

За пореден път фестивалът ще събере на една сцена участници от цяла Североизточна България, които ще представят песни, танци и народни обичаи, характерни за Добруджанската фолклорна област. Акцент в ежегодния събор ще бъдат концертите, които ще изнесат гостуващите международни състави от Украйна и Румъния. Специален гост през втората вечер от фестивала ще бъде известната народна певица Нелина. 

Организатори на Добруджански фолклорен събор „Богородица” са Община Генерал Тошево и читалище „Светлина – 1941”. Целите на двудневния ежегоден празник са опазване, съхранение и популяризиране на фолклорното богатство на Добруджа създаване на мост между поколенията за предаване на духовните ни ценности, поясниха организаторите. 

Съборът няма конкурсен характер. На участниците се връчват грамоти и сувенири, тематично свързани с празника. През годините събитието се утвърди като най-мащабното фолклорно мероприятие в общината и е включено в Националния културен календар. 

Началото на фолклорния празник  ще бъде дадено в 10 часа на 26 август (събота) в Лятното кино на града. 

Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна