Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Скандалът с реакцията на американския президент Доналд Тръмп на действията на неонацистите в Шарлотсвил се разраства и е централна тема за британския печат днес. В редакционна статия лондонският "Гардиън" отбелязва, че Тръмп отива все по-далече в снизходителното си отношение към расистката десница и сега ще трябва да плати цената за това - както в страната, така и извън нея. "Доналд Тръмп - неонацисткият симпатизант - постигна онова, което Доналд Тръмп - президентът - показателно не успя да стори: да обедини нацията", публикува в друга статия в същото издание Ричърд Улф, според когото пресконференцията на Тръмп след събитията в Шарлотсвил е "гротескна демонстрация" на съпричастност с расистите насилници. 
Вестник "Файненшъл таймс" също обръща внимание на кризата в управляващата Републиканска партия, която президентът  предизвика със скандалните изявления, че и двете страни в сблъсъка в Шарлотсвил имат вина.  Въпросът е какво смята сега да направи партията по отношение на своя президент, пита  изданието, като посочва, че заиграването с белите расисти от Юга е проблем от десетилетия за тази партия. 
Президентът на Сърбия Александър Вучич трябва да се срещне с американския президент Доналд Тръмп до края на годината, пише сръбският "Блиц", като се позовава на източник от дипломатическите кръгове във Вашингтон. Според него, преди това, около 20 септември Вучич ще има среща с вицепрезидента Майкъл Пенс в рамките на заседанието на Общото събрание на ООН, допълва изданието. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени