Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещи на международния фестивал „Варненско лято“

БНР Новини
„Дуо концертанте“
Снимка: varnasummerfest.org

Като част от поредицата събития, отбелязващи 20-годишнината от създаването на „Дуо концертанте“ Росен Идеалов и Георгита Бояджиева изнесоха концерт и за варненските си почитатели. Техен партньор на сцената беше пианистът Александър Василенко, с когото ги свързва вече петгодишна съвместна работа.

Те изпълниха:
Георги Арнаудов – „Manuscripts and interpretations“ за кларинет и виолончело (2007)
Йордан Дафов – „Песни без думи“ за кларинет, виолончело и пиано (2012)
Константин Илиев – Седем багатели за кларнет и виолончело (1985)
Паул Хиндемит – „Ludus minor“ за кларинет и виолончело (1945)
Александър Цемлински – Трио за кларинет, виолончело и пиано опус 3

Виолончелистката Георгита Бояджиева и кларинетистът Росен Идеалов изнасят първия си концерт на 1 март през 1997 г., за да изсвирят багателите на Константин Илиев. Името „Дуо концертанте“ се ражда по време на фестивала Мартенски музикални дни в Русе, когато трябвало да изпълнят едноименната пиеса на Васил Казанджиев, създадена специално за тях. „Дуо концертанте“ стои като заглавие на целия концерт. Всички обаче решиха, че това е името на нашия състав. Ние много години сме се мъчили да си измислим име и не сме успявали, нищо не ни харесваше, и се оказа, че това име никак не е лошо за дует като нашия – разказва Росен Идеалов.

Почти всички наши композитори са писали за тях. Освен Константин Илиев, Васил Казанджиев, добавяме Георги Арнаудов, Йордан Дафов, Красимир Тасков, Божидар Спасов, Драгомир Йосифов, Велислав Заимов и други. На пулта ни има още няколко пиеси, чийто премиери трябва да направим – това са дуа, триа, дори един квартет на Казанджиев за много интересен състав – кларинет, виолончело, вибрафон и цугтромбон. Кога ще ги изсвирят? Не бързат, защото всеки един от тях има своята самостоятелна кариера, както и преподавателската си работа. Следят възможностите и използват всяка покана. До сега нищо не е останало неизсвирено. Най-близката им съвместна изява е в началото на новия сезон на прегледа „Нова българска музика“.

Ще продължат да работят и с Александър Василенко, с когото си сътрудничат много успешно за различни проекти. Опитвал ли се е да откаже? Направих опит, но беше безуспешен – смее се той. На него пък му предстои концерт с цялото семейство на 25 август в Бургас в залата на казиното – заедно със съпругата му Ася и двете им дъщери – Виктория и Валерия ще свирят руска музика.
В звуковия файл чуйте разговора с Георгита Бояджиева, Росен Идеалов и Александър Василенко.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна