Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референтно жури от ФИГ на световното първенство по художествена гимнастика за съдиите

Снимка: БФХГ

Допълнителна комисия, определена от Международната федерация по художествена гимнастика, в качеството на референтно жури ще наблюдава работата на съдиите на световното първенство, което ще се проведе от 1 до 3 септември в Пезаро (Италия). Целта е да се гарантира обективното съдийство на шампионата, новината съобщи президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева след поредното контролно състезание за националните отбори– индивидуално (жени и девойки), което днес се проведе в залата на база „Раковски“.

Отговорността и напрежението вече си казват думата. Остават ни по-малко от 10 дни до заминаването. Като зяло съм спокойна, защото се работим много сериозно. Има сериозно подобрение в играта по отношение трудността и техническите движения с уреда. На световното първенство разчитам на обективно съдийство. Взети са много сериозни мерки в това отношение от новия президент, всичко да бъде както трябва на съдийската маса. Ще има няколко комисии, включително и една допълнителна, която е извикана от ФИГ, която ще е референтно жури, коментира Раева.

Основното, което трябва да борим е да играем без грешка. В момента този правилник е много, много, много добър за българската художествена гимнастика. Много отговорно ще заявя, че нашите момичетата не са си изиграли съчетанията, така както са поставени – 1:1. Много отговорно заявявам, че ако те го направят, те ще се борят за златни медал, а не само за медали. Много е трудно, защото правилникът е труден. Изисква се още малко време, за да се научат да се състезават истински т.е. да правят всичко, така както е заложено. Аз съм щастлива и доволна от това, което виждам по тренировки и състезания. Тези момичетата с грешки и с не направени 100 процента съчетанията взимат медали, допълни президентът на федерацията.

Илиана Раева съобщи още, че са насрочени нови конкурси за треньори на ансамбъл – девойки.

Направихме един много сериозен национален отбор- девойки. Въвеждаме една нова схема и нова система за приемственост. В индивидуалното, девойките ще работят под ръководството на Бранимира Маркова, а при ансамбъла под това на Весела Димитрова. Поисках при тях да се приложи системата при жените – работа с танцовите педагози, сериозно отношение към класиката, засилване работата с уредите. Искам там да играят като жени, завърши Раева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!