Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският консул в Мадрид: Не са изключени още нападения

Няма данни за пострадали български граждани при нападенията в Каталуния

Снимка: Савина Спасова
Българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев посочи, че не изключва ново терористично нападение след атаките в страната. Той обобщи известното досега:

13 жертви, 15 тежко ранени, което означава, че жертвите могат да нараснат. 23 леко ранени и 48 граждани с леки травми.

От тези жертви на терористичния акт вчера в центъра на Барселона до момента се говори за 28 различни националности. Жертвите и ранените са от Франция, Германия, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Унгария, Перу, Румъния, Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Италия, Алжир, Великобритания, Люксембург, Австрия, Канада, Еквадор, САЩ, Филипините, Кувейт, Пакистан, Тайван и Турция.


Трябва да се има предвид, че вече след три взаимосвързани атентати и без да е възможно да се изключи четвърти такъв на територията на Каталуния или на Испания, компетентните власти в момента все още са изключително заети с това да преследват заподозрени лица.

От МВнР съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани при нападенията в Каталуния.

В посолството на Испания в София паметта на жертвите на терористичната атака в Барселона беше почетена с минута мълчание. В сградата на мисията днес и в понеделник ще има книга за съболезнования за всички, които искат да изкажат своята съпричастност.  Дипломати, представители на организации и граждани вече дойдоха в посолството, за да се разпишат в книгата за съболезновяния и да изкажат солидарността си с испанския народ и с близките на жертвите. Дипломатическата мисия ще бъде отворена и в понеделник за всички граждани, които искат да споделят мислите си в книгата за съболезнования.

Заместник-посланикът на Испания в София Енрике Криадо благодари на българските власти и на българския народ за съболезнованията по повод на атентата в Барселона. В интервю за "Хоризонт" той даде висока оценка на реакцията на местната власт и органите за сигурност в минутите след терористичните нападения:

Видяхме безупречна координация между местните, регионалните и националните институции: полиция, гражданска защита, линейки. За по-малко от 24 часа има трима задържани терористи, петима неутрализирани. Втората спецоперация спомогна да се предотврати подобна трагедия като тази в Барселона. Реакцията на гражданското общество буди също възхищение. Гражданите даряват кръв, хотелите настаняват безплатно, такситата превозват през пари. Бяхме обединени в този труден момент.

Става дума за глобален терористичен феномен, който засяга всички ни, жертви сме както като коркретна държава, така и като глобално общество, подчерта Креадо.

Двете интервюта слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени