Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Чуков: Тероризмът е неизкореним

Става въпрос за атака срещу туризма, смята арабистът

Снимка: Мария Костова

Тероризмът е неизкореним. Няма държава, която да се похвали с това, че на нейна територия няма опасност от тероризъм, дори по отношение на такива държави, които са много напред в материята като САЩ, Великобритания, Франция, Германия. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" арабистът проф. Владимир Чуков:

Наблюдавайки трите ситуации: Камбрилс, Барселона и Алканар, става въпрос поне за 10 човека, които са извършителите на тези дела. Ако сложим и логистиците, техните помагачи, се получава една огромна група. Испания, която до този момент беше в сянка след 2004, когато испанските власти оттеглиха контингента си в Ирак, стана място на атака. Това подсказва или подценяване на ситуацията от страна на испанската полиция, защото преди около два месеца испанската полиция е била предупредена за подобен тип атентат точно на това място в Барселона, или става въпрос за външна клетка, т.е. хора, които са дошли в Испания от някаква друга държава. Става въпрос за атака срещу туризма.

Европейският начин на живот дразни определени кръгове, които не желаят подобен тип човешко поведение, добави Чуков:

Тези кръгове са против туризма като цяло. Преди месец и половина "Ислямска държава“ директно заплаши Египет да преустанови какъвто и да било прием на чуждестранни туристи на собствената си територия, което направи Испания топ туристическа дестинация.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!