Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвеститорите отново отправят поглед към "валутите-убежище" - йената и швейцарския франк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японската йена и швейцарският франк поскъпват за трета поредна сесия на търговия с оглед на техния статут на "валути-убежище" на фона на вчерашната кървава терористична атака в Барселона и последвалото инвеститорско напрежение, довело до спад на акциите на световните фондови борси.

В същото време американският долар се намира под нов натиск от продажби с оглед на подновени притеснения относно способността на президента на САЩ Доналд Тръмп да осъществи обещаните от него реформи, целящи да стимулират американския икономически растеж. Негативно влияние върху зелените пари оказа и оповестената в сряда вечерта стенограма от последното заседание на Федералния резерв, проведено на 25-и и 26-и юли, която показа, че американските централни банкери изглеждат разделени по въпроса за следващо повишаване на лихвените ставки, тъй като те са все по-притеснени относно трайната слабост на инфлация през последните месеци.

Доларът се понижава с 0,45% към 7-дневно дъно от 108,96 йени, наближавайки неговото важно 9-месечно дъно около 108,72 нивото от края на предходната седмица. Щатската валута се търгува в 7-дневно дъно и спрямо швейцарския франк малко над 0,9600 нивото.

Статутът на йената и франкът като "валути-убежище" води до тяхно засилване и спрямо еврото и британската лира, но в същото време единната европейска валута и паундът поскъпват спрямо долара, парирайки част от техните загуби от по-рано през настоящата седмица.

Еврото се повишава с 0,25% към 1,1774 долара, заличавайки целият негов вчерашен спад от 1,1790 до триседмично дъно около 1,1662 нивото, който беше провокиран от публикуваната стенограма от последното заседание на ЕЦБ, проведено на 20-ти юли. В нея централните банкери изразиха притеснения от прекомерно засилване на единната валута в бъдеще, ако бъде взето решение за корекция на досегашните основни насоки на ЕЦБ за по-нататъшната парична и лихвена политика.

От своя страна британската лира опитва стабилизация около 1,2900 долара, след като в сряда се се понижи до 5-седмично дъно около 1,2841 новото, но е на път да приключи на загуба спрямо еврото за трета поредна седмица с оглед на засилващите се очаквания, че Английската централна банка е малко вероятно да повиши лихвите през идващите месеци. Днес еврото се търгува около 0,9100 паунда, след като в средата на седмицата поскъпна до 10-месечен връх от 0,9142 британски лири, докосвайки неговия важен бивш връх около 0,9144 нивото, достигнат през октомври 2016-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени